29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3926
EURO35.0917
ALTIN2324.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kitap ve İnsan

Kitabın yazarları insandır, okuyanı da doğal olarak insanlardır. Doğadaki diğer canlıların yazma ve okuyabilme yetenekleri bulunmadığına göre, kitabı yazanlar okuyabilmektedir.

Öğretmenlerimiz, çocukluk yaşlarda başlamak üzere bizleri eğitir ve öğretici bilgiler verir, büyütür, geliştirir topluma yararlı bireyler olması için uğraş verir.

Öğretmenler Günü nedeniyle OŞYAD oyarak Cumhuriyet Meydanı’nda “bedava kitap” standı açtık.

Osmaniye’miz adına farkındalık oluşturmak istedik. Türkiye’mizin nüfusu 80 milyon kişiydi. Osmaniye’miz 80’inci il olduğuna göre, 80 dakika da 80 kitap bedava verelim dedik ve stantımızı açtık.

80’inci ilde, 80 dakika da 80 kitap bedava etkinliğimizin sonunda 65 kitap dağıtılmıştı. 15 kitabın elimizde kaldığını gördük. 

Cumhuriyet Meydanı önünden geçen insanlara “öğretmenler gününe özel, bedava kitap veriyoruz, buyurun!”diyoruz. vatandaşımız “kitap okumuyorum”diye yanıt veriyor. Kitap alanların isimleri yazıyoruz ki, olayı somutlaştırmayı amaçlıyoruz. Bir kadın ismini yazmamızdan sakınca görmüş olmalı ki kitap almaktan vazgeçti.

Öğretmenler gününde Osmaniye Cumhuriyet Meydanı’nda 80 dakika da 80 kitabı bedava dağıtamadık. Dağıtılan 65 kitabın 52’sini erkek, 13’ünü de kadınların aldığını gördük.

Osmaniye’de 8-17 Aralık tarihleri arasında Cumhuriyet Meydanı’nda “kitap fuarı” açılacak.  Ülkemizdeki değişik illerdeki yayınevlerinin kitapları ve yazarları Osmaniye’de buluşacak.

Kitapların yazarları eserlerini imzalı olarak verecekler, stantda olmayanların kitapları ise yayınevleri tarafından okurlarına satılacak.

Geçtiğimiz yılki kitap fuarına gösterilen ilgi gerçekten sevindiriciydi, bu yılda aynı ilginin gösterilmesini umut ediyoruz.

Yazımın sonunda, Yıldırım Tuna’nın bir fıkrasını paylaşmak istiyorum. Fıkranın adı “kampçılar ve Ayı” olarak konulmuş.

“İki kampçı çadırların önünde yaktıkları ateşin kenarında otururken birden karşılarında dev gibi bir ayı görünmüş. ‘Sakin ol’ demiş birisi, gözünü ayıdan ayırmadan sırtını ağacın birine yaslayarak; ‘okuduğumuz kitabı hatırla. Sert ve kararlı bir şekilde gözlerine bakıp kaçmazsak saldıramaz!’ Öteki ‘tamam da’ demiş titrek sesiyle, ‘Hadi sen bu kitabı okudun, ben de okudum ama bakalım bu ayı okudu mu?’ karşılık vermiş”

Okumak ve kitap deyince böyle bir fıkrayı sizlerle paylaşmak istedim.  Kitapların en iyi arkadaş olduğunu söyleriz. Okumanın yaşının olmadığını da anlatırız. Okumak üzerine çok sözler söylenir ama, “Okumayı sevmiyorum!”diyenlerin akıllarından neler geçtiğini veya okumayı neden sevmediklerini anlamakta zorlanıyorum.

Hz. Ali’nin bir sözü vardır; “Bana bir kelime öğretenin kölesi olurum!” tümcesindeki anlamın açılımını aklınızın bir köşesinde hareketlendirebiliyor musunuz?

Okumayan kişilerin, okuyanlardan daha farklı dünya görüşlerinin olduğu gerçeğinden yola çıkarsak; “Hiç okuyanla, okumayan bir olur mu!?” tümcesini de buna eklersek, okumanın önemini daha iyi kavramış oluruz. 

Okumayan insanlar, yanlarında bir olayı anlatan kişiyi izlerken; asfalttan hızla giden bir tankerin tekerleklerinden çıkan seslerin nereden çıktığını düşünerek dalıp gider… saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar