18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5032
EURO34.8328
ALTIN2485.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kitap karıncaları…

Osmaniye’de bu yıl üçüncüsü açılan Kitap fuarı önceki gün havanın açık olması nedeniyle ziyaretçi sayısındaki artış iyice belirgenleşti.

Dün de açık bir hava vardı, fuar yarınki imza günü ve söyleşilerin ardından sona erecek.

Fuarın bitiminde yazarlar ile yayınevi sahipleri sonuç üzerine değerlendirme yapmaya başlayacaklar. Osmaniye’den ayrılıp kentlerine dönerken araçlarında 10 günlük fuar sonunda kazançlarını düşünecekler.

Bu yıl ki fuardan beklediklerine yakın bir gelir elde etmişlerse, gelecek yıl ona göre program yapmaya şimdiden başlayacaklar.

Bu yılki fuara katılım iyi diyebiliriz, ancak geçtiğimiz yılara göre poşetlere baktığımızda, ne yazık ki öylesine fazla poşetle çıkan göremedik.

Bunların bazı nedenleri olduğu bir gerçekti. Kitap ücretlerinin geçtiğimiz yıllara göre fazla olması, bir de insanlardaki sıcak paranın bulunmaması olarak görebiliyoruz.

Bazı yayınevlerinin kitaplarının insanların beklentisinden veya bütçesinde ayırabileceği paradan fazla olduğu görülüyordu.

Geçtiğimiz yıl 5 TL’ye bile alınabilen kitaplar, bu yıl 10 TL’den başlayıp 40-50 TL’ye kadar çıkabiliyordu.

İmza günlerine katılan bazı yazarların kitaplarının 25 liradan başladığına bile rastlıyorduk.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle din ve inanç üzerine yazılı olan kitapların yazarlarının imza günlerine ilginin yoğun olduğunu gözlemledim. Ancak, geçtiğimiz yıllara oranla edebi ağırlıklı kitapların daha fazla olduğunu da belirtmek isterim.

Fuara öğrencilerin katılımlarını bir kez daha vurgulamak gerekirse, kentimiz adına sevindirici buldum.

Kitap fuarına gelip gezenler, kitap almasalar bile onları birer kitap karıncaları olarak değerlendirdim. Yavaş adımlarla, içlerindeki kitap sevgisi ile stantlardaki kitaplara gözlerinin derinliklerinden bakıp, alamadıklarına üzülenleri gördüm.

Bir Ortaokul öğrencisi elinde 2 lira ile gelip te, “bu paraya kitap var mı?” diye boynunu büktüğüne tanık oldum.

Osmaniyeli Şair ve Yazarlar olarak kitap almak isteyipte cebinde parası olmayan veya yetersiz olan öğrencilere ücretsiz kitaplar vererek onların gönüllerini hoş tuttukları için kentimin edebiyatçılarına teşekkür ediyorum.

Söyleşiye katılan  eğitimci-şair ve yazarları dikkatle dinleyen, sorular soran insanların içtenliklerini gördüğümde kentim insanı adına mutlu oldum.

Bazı söyleşilerde bulunanların, samimi ve içten konuşmaları, onları ekranlarda izleyen insanları sevindirdiğini gözlemledim.

Söyleşi sonunda kendileriyle fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmayanlara da, fotoğraf çektirmekten kaçınanlara da rastladım.

Bazıları söyleşi sonunda fuar alanında stantların önünden geçerken yürüyüş ve insanlara bakışlarındaki hareketleri gözlemledim.

Bazılarının ise hoşgörülü, sevecen şekilde meslektaşlarının stantlarının önünden geçerken başarı dilediklerini, birlikte fotoğraf çektirdiklerini de gördüm.

Osmaniye’miz adına bir bayram şenliği yaşadık diyebilirim. Kitap karıncalarının yarın sona erecek olan fuardan ellerinin boş dönmemesi dileğimle, saygılar…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar