25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5694
EURO34.915
ALTIN2427.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kitap fuarı beklentileri

Osmaniye Belediyesi’nin 2. kitap fuarı sonunda bu etkinlikte okurların ilgilerinden memnun kalınması, halkın başarılı sınav verdiğini ortaya koymaktadır.

Kitap fuarı sonunda eksik ve aksaklıkların bazılarını sizlerle paylaşmıştım. Kitapseverlerin ve fuarı ziyaret edenlerin tepkilerini sizlerle paylaşmayı sürdürüyorum.

Öncelikli olarak kitap fuarı girişimi ve açılmasından halkımız memnun, ancak eksik ve aksaklıklar konusunda doğal olarak yetkililerin eksik ve aksaklıklarına da tepkiyor yok değil.

Günlük en az 5-6 bin kişinin ziyaret ettiği Cumhuriyet Meydanı’nındaki kitap fuarının yakınında “tuvalet” bulunmaması bir eksiklik olarak görülüyor. Meydan’daki çayocağının yanındaki tek odalı tuvalet il dışından gelenler tarafından bilinmediği için, ayrıca özel bir işletmeye ait olması nedeni ile fuarın açık olduğu sürece bir tuvaletin hizmet eder duruma getirilmesi olayı gündeme getiriliyor.

Fuardaki stantlarda Osmaniyeli ve dünyaca ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal’in kitaplarının bulunmadığı yönünde ilk günlerde bu sütunlarda eleştiri yapmıştım. Sonrasında nihayet YKY arasında, stantın bir ucunda Yaşar Kemal kitaplarına rastladım. Bu yeterli miydi, hayır!?

Osmaniye’de açılacak olan kitap fuarında; Osmaniyeli Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Ali Püsküllüoğlu gibi yazarların kitapları ayrı ve geniş bir stantta yeralmalı, hatta bu yazarlarımızın afişleri de en görünebilir yerde bulunmalıydı. Ayrıca Karacaoğlan ve Dadaloğlu şiirlerinin yeraldığı kitapları bulamayan kitapseverler bu konuda da tepkilerini dile getirdiler.

Yine ünlü yazarlarımızdan Orhan Kemal’in babasının mezarının Cebel köyünde olduğunu, bu nedenle Orhan Kemal’in de Osmaniye’miz adına önemli değer olduğunu anımsatmak isterim.

Karacaoğlan ve Dadaloğlu ise yine bu yöremizde yaşamış ünlü halk ozanlarımızdan olduğu yönünden yola çıktığımızda, onların şiirlerinden oluşan kitapların fuarda yeralmamış olması doğal olarak kitapseverlerin tepkilerine neden olmaktadır.

Gelecek yılki kitap fuarı öncesinden yüklenici firma ile görüşülerek, Osmaniye’nin değerlerinin kitaplarına ağırlık veren yayınevlerinin getirilmesi sağlanmalı, ayrıca il dışında yaşayan Osmaniyeli şair-yazar- sanatçı-sinemacı ve benzeri insanların da katılımları da sağlanmalıdır. 

Osmaniye’nin değerlerinden bir Arif Keskiner, Abrurrahman Keskiner, sanatçı Ümit Besen, Ayşe Hatun Önal, Aşık Feymani gibi isimler fuarın açılış gününe davet edildiğinde, halkın katılımının daha fazla olacağını düşünüyorum.

Ülkemizin değişik illerinden gelen yayınevleri, şair ve yazarlar Osmaniye’de buluşurken, Osmaniye’nin değerlerini de yakından görebilme ve tanıma olanağı bulmaları kentimiz açısından önemsenmelidir.

Bestami Yazgan geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da fuara katıldı, ancak bir çiçekle yaz gelmiyor, Yazgan zaten memleketine her geldiğinde dostları ile yakından görüşme olanağını sağlayan bir insan.

Önümüzdeki yıllarda bu kentin kültür ve sanatsal değerlerini il dışına taşıyarak kentimizin adını tanıtan insanları da davet etmeliyiz. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar