28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3193
EURO35.1154
ALTIN2295.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kiralık bisiklet

İleri yaşlarda olanların aklına, gelen gençlik yıllarındaki “kiralık bisiklet ve motosikletler”gelmiş olmalı.

Bazılarınızın iç çektiğini sezinler gibi oluyorum. 1970’li yıllarda Osmaniye’nin belli yerlerinde kiralık bisiklet, sonrasında da motosikletler hizmet veriyordu. Bisikletleri bir cadde üzerinde sürmeyi öğrenmek çocuklar ve gençler için ayrı bir zevk veriyordu onlara. Bisikletlerle birlikte motosikletleri de hizmete başlattılar. Saatlik ücretle kiralanan bisiklet veya motosikletlere binen çocuklar veya gençler ayrı bir mutluluk yaşıyorlardı.

Kiralık bisiklet olayını neden anımsattığımı anlamak isteyenlerle paylaşmak istediğim bir olay var.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA)’nın birlikte yürüttüğü bir çalışmadan sözedeceğim. Sahil şeridinde “Akıllı bisiklet”uygulaması başlatılmış.

Mersin Belediye Başkanı  Burhanettin Kocamaz Projenin temelinde, Mersinlilerin hak ettiği, sağlıklı ve huzurlu bir kent oluşturma hedefinin  bulunduğunu söylüyor.

Adnan Menderes Bulvarı’ndaki sahil şeridinde bisiklet tutkunları, bisikleti olmayanlar uygun ücretle bisiklet sürmenin keyfini çıkaracaklar.

Bu haberi okuduğumda aklıma  Ortaokul yıllarımdaki “kiralık bisiklet” hizmetleri geldi. Osmaniye’de de günümüzde bisiklet tutkunları için cadde veya bulvarlarımızın da olduğunu düşündüğümde şimdiki çocuklara ve gençler için ayrı bir nostalji olacağını düşünüyorum.

Osmaniye’deki motorsiklet tutkunları kendilerinin yarış yapabilecekleri bir alanı Belediye’den isteyeli yıllar oldu, ancak hala bir sonuç alınamadı.

Karaçay dere yatağı boyunca Güney çevre yolu üzerinde bisiklet turları yapılabilir. Buraya bisiklet yolu yapılması fazla masraf gerektirmediği gibi, belli günlerde bisiklet tutkunları arasında değişik yarışmalar yapılabilir.

Bisiklet deyip geçmemek gerekiyor. Bisiklet denildiğinde Osmaniye eski Belediye Başkanlarından rahmetli Musa Şahin’i bile anımsıyorum.

Dönemin Belediye Başkanı Musa Şahin, işçisine 11 aydır maaş veremiyordu. İşçiler ve aileleri zor anlar yaşadığı bir süreçte, evinde huzursuz olan bir belediye işçisi yanına bir bidon benzin ve küçük kız çocuğunu da alarak Atatürk caddesi üzerindeki Belediye binası önünde bir tablanın üzerine çıkıp intihar edeceğini söylüyordu.

Polis ekipleri geldiler, ikna etmeye çalışıyorlardı, halk her geçen saniye oraya toplanıyordu. Elindeki çakmakla üzerine döktüğü benzini tutuşturmaya kalkan Belediye işçisinin yanındaki kız çocuğu babasının bacaklarına sarılıyor, ağlıyordu.

Polis ekipleri belediye işçisini intihar etmekten vazgeçirdi. Belediye başkanı Musa Şahin ise makam odasındaydı.

Gazetecilerle basın toplantısı yapan Başkan Şahin; “İntihar etmek isteyen insan şov yapmaz! Gider külüstür bir bisiklet kiralar, kimseye de haber vermeden Allah Allah deresinden aşağı kendisini atar! Bu adam şov yapıyor!”diye konuşmuştu.

Bisiklet denildiğinde aklıma eski Başkanlarımızdan Musa Şahin isminin nasıl geldiği anımı da sizlerle paylaşmış oldum.

Bisiklet deyip geçmemek gerekir, Ortaokul ve Lise yıllarımda köyden okula geliş gidişlerimde kırmızı bir bisikletim vardı, şimdi onu da gözlerimin önüne getiriyor.
Osmaniye’de de kiralık bisikletler olsa da binsek diyorum, saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar