29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3878
EURO35.1575
ALTIN2324.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kentsel dönüşüm ve TOKİ’ler

Türkiye’nin deprem riski olan yerler başta olmak üzere iktidar “Kentsel dönüşüm” projesini hayata geçirmeye çalışıyor. Pilot bölge seçilen illerde riskli binalar yıkılacak, yerine ise depreme dayanıklı sağlam binalar yapılacakmış.


Bu iktidar döneminde TOKİ’ler yapıldı, bir takım firmalar tarafından projelendirilip, hükümet desteği ile yaptırılan TOKİ konutlarında uzaklara gitmeden önce Osmaniye’ye bakalım. Fakıuşağı mahallesindeki TOKİ konutlarının damlarının aktığını, duvara çakılı bulunan mutfak kasalarının düştüğünü  gazetelerde haber yaptık. Şu anda da TOKİ konutlarının yollarının asfaltlanmadığı, araçların zor anlar yaşadığı konusunda şikayetler alıyoruz.


Yaveriye’deki TOKİ konutlarından da sızlanmalar var. Kısacası bu konutlar sağlıklı mı, değil mi tartışma konusu olurken, iki gün önce  Samsun ve Sinop illerindeki sel felaketini anımsayın.


Dere yatağına yapılan TOKİ konutlarının alt katlarının sel suları altında kalması sonucu insanlar öldü. Altyapı sorunu çözümlenmemiş miydi diye akla geliyor? Türkiye’nin bir çok ilinde TOKİ konutları yapıldı, bu yapıları yapan firmaları da kamuoyu basından okudu. Kimdi TOKİ konutlarını yapan firma diye bunu burada tartışmak istemiyorum.


Gelelim “Kentsel dönüşüm projesi”ne. Ne olacak şimdi? TOKİ konutlarını sel basıyor, insanlar ölüyor. Bu demektir ki bir yerlere yapım hatası varlığı tartışma konusu oluyor.


Deprem riski taşıyan binalar yıkılacak, yerine dayanıklı binalar yapılacakmış. Adına da “Kentsel dönüşüm projesi”deniliyor. Bugün TOKİ konutları nasıl tartışma konusu olmuşsa, yarın da yeni proje sonunda yapılacak olan konutların aynı sorunu yaşatmayacağına kim garanti verebilir?


Riskli binalar sahipleri tarafından yıkılacak, Belediyeler tarafından yıkılırsa ücreti alınacak. Vatandaşın tapulu arazisinin üzerindeki konutu yıkarken, yerine nasıl bir yeni konut yapacağı ise ayrı bir sıkıntı olarak düşündürüyor. Elinde avucunda ne varsa, birazda borç yaparak konut vatan vatandaşa, “Kentsel dönüşüm projesi” kapsamında binanın yıkılması istenirken, insanlar yıktırma parasını nasıl bulacakları, yıktırdıktan sonra da yeni konutu nasıl yapacakları konusunda ayrıntı bilgi verilmesi gerekiyor.


Riskli binalara belli bir ücret ödenecekse, bu rakamında ederinin çok altında olduğu konusunda vatandaş tedirginlik yaşıyor.


En önemlisi de riskli binaların yıkılmasının veya yıktırılmasının ardından açıkta kalan vatandaş kendi arsası üzerine TOKİ benzeri konutların yapılması, ödemek zorunda kalacakları para, elindeki tapu ve konutlar tamamlanıncaya kadar nerede kalacakları sıkıntı olarak insanları düşündürüyor.


Proje iyi, ancak insanları düşündüren yapıları yapanların sağlam yapıp yapmayacakları, en önemlisi de Samsun felaketi gibi olayların yaşanmaması olarak akıllarda soru işaretleri bırakıyor.


İnsanların evlerini yıktırıp, yerine yenilerinin yaptırılması projesinde kimsenin sıkıntı çekmemesini de önceden düşünmekle olur. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar