29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3275
EURO35.091
ALTIN2311.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kent Meydanı!..

Osmaniye’mizin il oluşunun üzerinden 20 yıl geçti. Aradan geçen bu süreç içerisinde adına Meydan denilen ve Merkez Ortaokulu binasının yıkılması ile düzenlenen alana Cumhuriyet Meydanı adı verildi.
Adı Meydan olan bu alana baktığımızda daracık yerde geniş halk kitlesinin bulunabilmesi çok zor.

Cumhuriyet Meydanı, bazı STK’ların “kermes alanı” olarak kullanılırken, Kurban ve Ramazan bayramlarında da protokolün halkla bayramlaşma programı yapılıyor. Bunun dışında Belediye’nin Ramazan etkinlikleri ile bazı Bayram törenleri yapılıyor.

Cumhuriyet Meydanı, adına yaraşır genişlikte ve güzellikte mi diye sormak gerekirse, ‘hayır!’ diyebiliriz.

Bu alanın çevresinde nelerin olduğunu görüyor olmalısınız. Ayrıca bir de Kızılay kulübesi yapılarak alan iyice daraltılmış durumda. Cumhuriyet Meydanı’nın genişletilmesi yönünde görüşler bulunurken, çevresinin iki yanına yapılan inşaatlar ile bu alanın böyle ‘güdük’ kalacağı yönündeki görüşler somut hale gelmiş oluyordu.

Cumartesi günü Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 93. yıldönümünü kutladık. Daha önceki yıllarda Devlet Bahçeli bulvarı üzerinde kutlanan bayram, son yıllarda Musa Şahin Bulvarı üzerindeki Devlet Bahçeli Meydanı’nda kutlanmaya başlandı.

Musa Şahin bulvarı kentin ortasından geçen karayolu olduğunu düşündüğümüzde, burada yapılan herhangi bir etkinlikte araçlar başka cadde ve sokaklara yönlendiriliyor. Etkinlikler bitinceye kadar trafik akışı sağlanmıyor.

Osmaniye’de gerektiği gibi kent meydanı olmaması nedeniyle Musa Şahin bulvarı üzerinde yapılan etkinlikler, belki halkın katılımı açısından merkezi yer olarak düşünülebilir ancak, bu alandaki trafik akışının başka yollara yönlendirilmesi ile de karmaşa oluşuyor.

Osmaniye ili, aradan geçen 20 yıllık süre içerisinde geniş, rahat kullanılabilir bir Meydan’a kavuşturulmamışsa, burada yerel yönetimler olarak kendimizi sorgulamak zorundayız!

Kent Meydanı konusunda bir arayış içerisinde olunup olunmadığı konusunda da somut bir projeye rastlamış değiliz. Demek oluyor ki, Osmaniye’deki etkinlikler kent merkezine sıkıştırılmış Cumhuriyet Meydanı veya Musa Şahin bulvarı üzerindeki Devlet bahçeli Meydanı üzerinde yapılması devam edecek anlamı ortaya çıkıyor.

Bir kentin nüfusunun artması ile çok katlı binalarda da artışlar olacaktır. Ancak, bu binalar yapılırken, izin verilirken araç otoparkları, çocuk oyun alanları, yeşil alanlara da yer ayırmak önem taşımaktadır.

Osmaniye’nin nefes alması ve yeşilliklerinin korunması ve artırılması çok önemlidir. Valilik binası çevresindeki yapılaşmaya baktığımızda, kentin o bölgesindeki ağırlıkların yoğunluğu dikkat çekiyor.

Kentin Güney bölgesine baktığımızda, İstiklal Mahallesi çevresindeki yapılaşmanın ve buradaki hareketsizlik dikkat çekiyor. Bir zamanlar kentin en gözde yeri olarak bilinen Hasan Çenet Caddesi (İstasyon caddesi) bugün sakinleşmiş durumda. Bu cadde üzerinde bir çok işyerinin kapandığını ve hareketlilik olarak özelliklerini yitirmeye başladığını görmekteyiz.

Osmaniye’nin geleceği için güzel düşüncelerin, yine güzelliklerle hayata geçirilmesi ümidi ile. Saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar