19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6023
EURO34.8299
ALTIN2499.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kadın eli değmeli!..

Mart 2019’deyapılacak olan yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin Kadın adaylar için önceliklerinin ne kadar olabileceğini adayların netleşmesi ile öğreneceğiz.

Belediye Başkanı, İl Genel ve Belediye Meclis üyeliklerinde hangi siyasi partinin kadınlara önem verdiğini yine isimlerin açıklanmasının sona ermesi ile göreceğiz.

Yerel seçimlerin 5 yıl öncesine baktığımızda Osmaniye’de 2 kadın Muhtarın seçimi kazanarak görev yaptığını görmekteyiz.

Önümüzdeki yerel seçimler için Kadın aday sayılarında bir artış görmekteyiz. Osmaniye’de 38 Mahalle içerisinde şu ana kadar 14 kadın adayın Muhtarlık için seçmenlerle görüşmeler yaptıklarını, hatta bu kadın adaylarımızın bazı anlarda bir araya gelerek tanışma, kaynaşma ve birbirleri arasında fikir alış verişinde bulunduklarını da öğreniyoruz.

Bu güne kadar erkek Mahalle Muhtar adaylarının bir araya gelerek seçimler öncesinde toplantı yaptıkları, kaynaşma, dayanışma ve fikir alış verişinde olduklarına tanık olmadım.

Ancak kadın adaylarımızda bu tanışma, kaynaşma ve birliktelik için toplantılar yapmakta olduklarını görmekteyiz.

Kadın adaylarımızın önemli sloganlarından biri de “Kadın eli değmeli!” şeklinde oluyor. Bu sözün derinlemesine inildiğinde aslında çok anlamlarının olduğunu görmekteyiz.

Kadının bulunduğu yerde erkeklerin sohbetleri, konuşmaları, hatta anlatacakları fıkralar bile seviyeli ve ahlak kuralları kapsamında yaşanmaktadır. Kadınlara karşı saygı ve bulunduğu ortamda özen gösterilen hal ve hareketler görülmektedir.

Önümüzdeki yerel seçimlerde 12 kadın muhtar adayımızın olduğunu öğrendiğimde, bu kentin geleceği için önemsediğimi belirtmek isterim. Kadın muhtar adaylarımıza seçimlerde başarılar diliyorum.

Bu arada erkek adaylarımızın da “bize de başarı yok mu!?” dercesine sitemleri olmasın sakın! Tüm adaylara başarı diliyorum, ancak kadınlarımızın yönetimlerindeki ciddi, tutarlı ve ilkeli davranışlarını önemsiyorum.

65 yaşındaki bir Muhtar adayı ile görüştüğümde, Mahallesinin yıllardır hizmetten yoksun kaldığından sözetti. Bir kez aday olacağını ama yerel yönetimin mahallesine hizmet getirmesi için vargücü ile çalışmaya kararlı olduğunu söyledi.

Önümüzdeki yerel seçimlerin ardından Mahalle Muhtarlarının eskisi gibi yetkisinin kalmayacağı, Anayasa’daki değişiklik ve “Başkanlık sistemi” uygulamaları nedeniyle bazı yetkileri kullanabilmenin zor olabileceğini bile bile Muhtar adaylığı hala önem taşıyor!

Mahallelerimizin dışında Köylerimizde de kadın Muhtar adaylarının  olmasından yanayım. En azından kırsal alanda yaşanan bir takım olumsuzlukların daha az yaşanabileceğini düşünüyorum.

Günümüzde işlemlerin yapılabilmesi olayını izlediğimde; takım elbise, kıravatlı birilerinin resmi kurumlarda karşılanması diğer insanlardan daha farklı oluyor!

Aynı şekilde kadınlar içinde bu görüşümün geçerli olduğunu vurgulamak isterim.

Erkek Muhtar hizmet için ilgili yere gittiğinde yeterince ilgilenilmeye bilinir ama, kadın Muhtarın aynı yere gittiğinde karşılanması ve şikayetini değerlendirilmesi daha farklı olacaktır. Esenlikle kalın…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar