29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3795
EURO35.0698
ALTIN2324.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İz azdırmak

Belli bir yöne doğru giderken aniden yolunu değiştirmek ve birlikte yürüdüğü kişiyi aldatmanın tanımı olarak “iz azdırma” deyimi kullanılır.

Çevrenizde gördüğünüz insanlar arasında böylesi hareketlere tanıklık etmişliğiniz olmuştur. Kentinizde, hatta ülkenizdeki yöneticilerin de böylesi davranışlar içerisinde olduğunu sezinleyenleriniz vardır.

Dünyanın bazı ülkelerinde son yıllarda yaşanan olumsuzluklara baktığımızda, emperyalizmin ekonomik çöküntü içerisinde kalması nedeniyle, ülkelerini yönetemeyen liderler böylesi bir davranışa yöneldiler.

Ortadoğu’da yıllardır yaşanan olayları incelediğimizde, Amerika’nın başını çektiği ve ülke içerisindeki karışıklık oluşturmaları “böl-parçala-yönet” taktiklerinin içerisine komşu ülkelerde sokulmak isteniyor.

Kıyısından-köşesinden taktikleri ile isten istemez Türkiye Ortadoğu ülkelerindeki karmaşanın içerisinde bir şekilde yerini alıyor.

İç isyanlar veya halkın yöneticilerine karşı ortaya koydukları tepkiler sonunda insanlar can ve mal kayıplarına uğruyor. Bazı ülkelerde ise isyancıların başını çeken liderler ortaya çıkabiliyor, Libya’da olduğu gibi.

İşte burayı iyi okumak gerekiyor! Ülke yönetimine karşı iç tepkilerini ortaya koyan halkın önünde lider olarak gitmek isteyen ya da gidenlerin hangi ülkelerin yöneticileri tarafından desteklendiğini iyi anlamak gerekiyor.

Bazı anlarda da dün iyi olanlara, bugün kötü denilebiliyor. Dün iyi olanın bugün kötü olarak değerlendirilmesi olayında “aldanma” olabilir mi!?

İnsanlardaki yanılsama olaylarına baktığımızda, “yanılmışım, kandırılmışım”diye işin içinden çıkılmasının ardından kaybedilen değerleri de iyi incelemek zorundayız.

Kandıran kurnaz oluyorsa, kandırılan ne oluyor diye düşünceye kapılıyor insan!?

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki olumsuz gelişmelere bakıldığında, yönleri bu karmaşa içerisindeki yerlere çekmekle kendi içlerindeki halkın üzerindeki olumsuz ekonomik yaşantıların unutturulmaya çalıştırıldığı akla geliyor!

ABD’de seçim sürecine girilirken, kendi halkının ekonomik anlamdaki olumsuzluklarını “Milli birlik” anlayışı ile kapatmaya çalışıp, İran ile karşı karşıya gelinmişliği gösteriliyor olamaz mı?

Bazı liderler vardır ki, ülkelerindeki iç karmaşanın başında gelen ekonomik sıkıntıların tepkiye dönüşmemesi için “milli birlik” yöntemlerine başvururlar. Günün birinde yaşanan olumsuzluklar öyle bir noktaya gelir ki, insanlar “iz azdırma” olaylarını yutmaz hale gelebilirler.

Son günlerde Suriye’de yeniden başlayan saldırılardan kaçanların sayılarında artışlar yaşanıyor. 300 bine yakın Suriyeli Türkiye sınırına dayanırken, içeridekilerle birlikte yaşananlar arasındaki bağ oluşturma fikrinin emperyalist ülkeler tarafından hesaplanmış bir proje olabileceği akla getirilebilir.

Suriye toprakları üzerinde İsrail’e bir yer açma, Büyük Ortadoğu Projesi’nin hayata geçirilme noktasında bir çalışmanın son ayak sesleri olamaz mı!?

Türkiye’deki Suriyelilerin bazı operasyonlarda DEAŞ örgütü üyesi olarak yakalandıklarını aklımıza getirdiğimizde, masum olarak kabullenip konuk ettiğimiz insanlar ile kötü niyetlileri seçebilmekte zorlandığımız bir süreçten geçtiğimizi de unutmamak gerekiyor.

ABD ile Rusya arasında zaman zaman ortayla çıkan gerginliklerin, Suriye’deki iç savaş olaylarında aslında “ortak hareket” etme olaylarını haber bültenlerini iyi okuyabildiğimizde anlayabiliriz.

Yolu iyi izlemek önemli, iz azdırılma olayında “Yanıldık, kandırıldık” olmamalı. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar