29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.367
EURO35.1344
ALTIN2324.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İyi tatiller…

İyi tatiller çocuklar, iyi tatiller öğretmenler, iyi tatiller dün başlayıp 15 gün sonra sona erecek olan tatile girenler…

Ülke genelinde olduğu gibi Osmaniye’mizde de dün karnelerini alan öğrencilerin kimileri üzgün, kimileri sevinçliydi.

Sabahın erken saatlerinde sınıflarına giren öğrencilerin bazıları karnelerini merak ediyordu. Öğretmenleri karneleri sınıfa getirdiğinde heyecan her geçen saniye minik yürekleri hareketlendiriyordu.

Teknolojiden yararlanan bazı firmalar Milli Eğitim ile işbirliği yaparak cep telefonlarına kurdukları bir sistemle, ayda 2 Tl karşılığında öğrencilerin ders notları, devamsızlıkları gibi olayları veliye mesaj olarak attıkları bir dönemde yaşıyoruz.

Öğrenciler henüz karnelerini bile almadan velinin cebine gelen mesaj ile karne notları biliniyordu. Dün de öyle oldu, öğrenciler bu sisteme karşı anne-babasına karşı yalan söyleyebilecek olaylardan kaçınmaları ortaya çıkıyordu.

Dünkü yazımda da değindiğim gibi, karnenizde zayıflarınız olabilir yılmadan ve usanmadan çalıştığınızda kırık notları ikinci dönemde düzelteceğini aklınızdan çıkarmamalısınız demiştim.

Kendine güvenen ve özgüveni olan bir öğrenci yalan veya yanlışa gitmez, karne notlarını da velisinden gizlemez! Sadece teknolojik olaylarla karneleriniz velinizin cebine mesaj olarak gelmesi bir yana, sizler kendi eksik veya aksaklıklarınızı düzeltme noktasında yeter ki samimi duygular içerisinde olmalısınız.

Velilere gelince; çocuğunuz kırık notlarında sizin de payınızın olduğunu dünkü yazımda anımsatmıştım. Çocuğunuz yalana, hileye gidiyor, özgüveni eksik ise eğer, burada da aile bireylerinin ve yaşantısının önemli etken olduğu gerçeğini inkar edemeyiz.

Şimdi tatil başladı çocuklarımız için. 15 günlük süre içerisinde bazı çocuklar dinlenmeyi, kitap okumayı, tiyatro veya sinemaya gitmeyi, bazıları televizyon seyretmeyi tercih edeceklerdir.

Bazı ailelerin çocukları ise ekonomik koşullar nedeniyle bu 15 günlük tatil süresince kimileri simit satacak, kimileri de ayakkabı boyacılığı yaparak tatilini değerlendirecektir.

Biliyorsunuz ki, küçük yaştaki çocukların sokakta mendil satması yasaktır. Ancak, ailenin ekonomik durumunu göz önüne getirdiğimizde, anne veya babanın gelirinin en az düzeyde olduğu veya babanın olmayıp annenin de hasta ve çalışamaz durumda olduğu konumlarda elbette küçük çocuklar, ayakkabı boyacığını, mendil satma veya tartı işleri ile evlerine ekmek parası kazanmakla uğraş vereceklerdir.

Küçük çocukların çalıştırılması noktasında yasalardaki uygulamalar elbette çocukları korumak amacı ile çıkarılmıştır. Ancak, ailenin ekonomik durumlarının da hesap edilmesi burada ortaya çıkmaktadır.

Son verilere göre Osmaniye’de sadece İŞKUR’a kayıtlı 18 binin üzerinde iş arayanın bulunduğunu düşündüğümüzde, bir de kayıtlı olmayan veya kayıt olmasından bile bir haber olanlarla birlikte kentteki işsiz ve ekmeğe muhtaç insanları düşünmek zorundayız.

Bir kez daha öğrencilerimize iyi tatiller diliyor, karnelerindeki kırık notlar için üzülmemelerini öneriyorum, sevgi ile…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar