29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İsviçre-Osmaniye hattı


Bugünkü köşemde Osmaniye’miz adına sevindirici bir olayı paylaşmak istedim. Osmaniye nere, İsviçre nere diye aklınız karışmasın sakın.
Osmaniye’de yaşayıp ta bu kentin ismini İl olarak dışarıda duyuramayanların kulakları çınlasın.

Osmaniye’de yaşadığı halde bir çok insanın aklına gelmeyecek bir güzelliği İsviçre’de yaşayan bir bayanın gerçekleştirmesi sevindirici bir olaydı bence.
Geçtiğimiz günlerde Radyo Best Fm’i dinliyorum. Saat: 19.21’deki canlı yayında program sunucusu ile İsviçre’den telefonla bağlantı kuran Neşe Dönmez arasındaki konuşma sırasında, sunucuya anlatmak istediği bir olayı Neşe dönmez kodlayarak anlatmaya çalıştı.

İl trafik kodlarında kullanıldığı gibi ‘O’ harfini söylemek isterken ‘Osmaniye’diye konuşulması sevindirici bir olaydı.

Gazeteciler telefonla haber geçmek istedikleri sırada kodlama yapmak istediklerinde ‘O’ ile başlayan bir harfi söylemek istediklerinde ‘Ordu’ ilinin ismini verirler.

Böylesi bir kodlamayı anımsadığımda ‘O’ ile anlatılmak istenen kodlama sırasında Osmaniye’mizin isminin söylenmesi sevindirici bir olay olarak değerlendirdim.

Böylesi bir konu sanırım bir çoklarınızın aklına gelmemiştir. Bundan sonra kodlama yaparken ‘O’ kelimesinde Osmaniye ilinin adının kullanılması konusunda özen gösterilmesini beklediğimi de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.

Böyle böyle ilimizin ismi daha yoğun şekilde tanıtılma olanağına sahip duruma gelir diye düşünüyorum. Bizim meslektaşlar bir toplantı sırasında konuşmaları kalemle kaydederken ‘Osmaniye’ sözcüğünün kullanılması halendi, ‘Osm’ yazıp geçiyor. Haberi çözümlerken bu üç harfin Osmaniye olacağını anımsamak kolay olduğu gibi, harfleri de kısaltmış oluyor.
Bazı el yazıların zor okunur olması durumunda ‘Osman’ ismini bile Osmaniye diye okuyanlar veya Osmaniye’yi ‘Osman’ diye okuyanlara da rastlıyoruz. Osmaniye’nin ismi Osman’dan mı gelmiştir, hayır. Osmaniye’de Osman ismi daha mı çok, hayır.

Konuyu biraz toparlamak gerekirse, İsviçre’den telefonla özel bir radyo program sunucusu ile konuşurken kodlama sırasında Osmaniye’nin ismini söylemesindeki güzelliği ve ilimizin tanıtılma noktasındaki güzelliği aklınızdan çıkarmamanızı, sizlerin de böylesi güzellikleri çevrenizde yaşatabilmek için özen göstermenizi ümit ediyoruz.

Bugün hafta sonu, açık ve güneşli bir gün. Piknik alanları ve mesire yerlerine gidip stres atacaksınız. Tabi ki piknikte yiyip içeceksiniz de. Piknik alanlarımızı nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakmanızı beklerken, piknik sonrası yanan ateşleri söndürmeyi, atıklarınızı da toplayıp bir poşete koyarak oturduğunuz yeri temiz bırakmanızı anımsatır, temiz bir çevrede yaşayabilmek umudu ile, saygılar…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar