29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3746
EURO34.9687
ALTIN2325.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İş ve işsizlik

Osmaniye’de işsizlik oranı ile ilgili resmi açıklamaların dışında, kayıtlara geçmeyen işsizlerin de tahmini sayılarını zaman zaman duyarız.

Çalışma ve işkurumu yetkilileri belli aralıklarla işçi yerleştirmeleri yapar, süreli olan bu işyerlerine işçi yerleştirilir.

Süresi biten işin sonunda bu insanlar yeniden işsiz konumuna gelirler. Bu konuda Hükümetin bazı projelerinin ve çalışmalarının olduğunu öğrenen ‘geçici işçiler’ sabırla ve ümitle Hükümetin alacağı güzel kararları bekliyorlar.

Geçtiğimiz günlerde MHP Osmaniye milletvekili Ruhi Ersoy TBMM’ne verdiği önerge ile Osmaniye’de İŞKUR tarafından işe yerleştirilen geçici işçilerin sayılarını ve iş bitiminde ne olacaklarını sormuştu.

Ekim ve Kasım aylarında İŞKUR tarafından iki ayrı grup halinde toplan 2100 geçici işçi çeşitli kurumlara yerleştirildi ve şu anda da çalışmaya başladılar.

Osmaniye milletvekili Ersoy’un önergesinde sözünü ettiği Osmaniye’deki bu geçici işçilerin “sürekli çalışmaları” hakkında bir de sorunu vardı. İşte asıl çözümlenmesi gereken Milletvekili Ersoy’un ikinci sorusu önem taşıyordu.

Yıllardır 4 C’li olarak çalışanların sonlarının ne olacağı, kadroya alınıp alınmayacağı konuları gündeme getirildiğini anımsayın. Bu işçilerin kadroya alınacağı yönünde seçimler öncesinde siyasi partiler sözler vermişlerdi.

Osmaniye’de çeşitli kurumlarda geçici olarak işe yerleştirilen bu insanlar süreli olarak çalışabilmenin ümidi ile şimdilik evlerine ekmek götürmenin sevincini yaşıyorlar.

Bir de özel firmalar tarafından, yani taşeron işçilerini düşündüğümüzde; örneğin Hastanelerde çalıştırılan temizlik elemanları kadrolu olabilmenin ümidi ile çalışıyorlar.
 
Taşeron firmalarda çalışanlar gerek temizlik elemanları, gerekse bu isimle resmi kurumlara girerek otomasyon ve benzeri yerlerde çalışanlar, güvenlik personeli de işlerinin bitiminde çıkmama ümitleri ile çalışıyorlar.

Taşeron firmalar süreleri tamamlandığında yeniden yapılan ihaleler sonunda, aynı firmanın işi alamaması durumunda çalışan personelde rahatsızlıklar başlıyor.

Bazı firmalar işi bildikleri gerekçesi ile çalışanlarda çıkış vermeyip onlarda devam kararı alsa da,  bazı firmalar ise bazı işçilerin çıkışlarını verip, yerine yenilerini alabiliyorlar.

Özelleştirme ile bazı kurumlarda temizlik elemanı olarak ihaleler yapılıp, yüklenici firmalar işi alırken, bu uygulamanın  sonunda çalışanlar yeni bir firmanın işi alması ile çıkaracakları kaygılarının ortadan kaldırılması olayına çözüm getirilmelidir.

Aslında, özelleştirilerek firmalara verilen hizmetlerdeki rakamın direk olarak işçiye verilmesi halinde daha verimli hizmetlerin alınabileceğini düşünüyorum.

Örneğin bazı kurumlarda işçi başına özel firmaya verilen paranın içerisinde sigorta primleri ve benzeri giderler çıkarıldıktan sonra işçi daha az ücretle çalıştırılıyor. Burada asgari ücret bile verilmeden çalıştırılma olayları yaşanabiliyor.

Yüklenici firmalar ortadan kaldırılıp, çalışanların hakları tam olarak verilerek, aracının ortadan kaldırılması halinde, işçiler üzerinden kazanç sağlanması olayı da ortadan kalmış olacağından, hizmetlerin de çalışanlar tarafından endişesiz olarak yerine getirileceğini düşünüyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar