28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.339
EURO35.1558
ALTIN2306.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İş kazaları

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Tüysüz Beldesi sınırları içerisinde kurulu bulunan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan iş kazası üzüntüleri de beraberinde getirdi.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda binlerce işçi çalışarak evlerine ekmek götürmektedir. Bu fabrikaların bazılarında çalışan işçi sayılarının 3 bin kişi dolayında olduğunu da biliyoruz.

Az veya çok sayıda çalışan işçiler evlerinden çıktıklarında, geri dönüşlerini sağlıklı şekilde ailelerine kavuşmanın umudu ile işe başlıyorlar.

Özellikle tehlikeli ve ağır işkolu dediğimiz fabrikalarda gerekli önlemlerin alınması, sağlıklı iş koşullarının oluşturulması önem taşıyor.

Son olayda yaşanan gelişmeleri ilgili ve yetkililer araştırıp, inceledikten sonra gerekli raporları da tutacaklardır.

Yaşanan üzücü olayda üç can gitti, bunların arkadaşlarından 11 işçi de gazdan etkilenerek hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındılar.

Saatler 11.30’u gösterirken gelen bir telefonla üzücü olayı öğrendim. İşçilerin çalışması sırasında filoya düşmesi, karbonmonoksit gazdan etkilenmesi, birinin düşmesinin arkasından, diğer arkadaşlarının canlarını hiçe sayarak kurtarmaya çalışmalarının ve onlardan da ikisinin yaşamını yitirmesi ile devam eden olaylar zincirini gözlerimin önüne getirdim.

Kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmeleri, yapılan çalışmalar sırasında filodan çıkarılan cesetleri gören yetkililer ve işçilerin o anki psikolojik durumları gerçekten akıllara durgunluk veriyordu.

Ağır sanayi işyerlerinde, yani tehlikeli işletmelerde işçi sağlığı çok önem taşır. Böylesi işletmelerde yapılacak olan işlerde uzmanların ve özellikle de uyarıcı önlemlerin alınmasına dikkat edilmesi noktasında ihmaller düşündürür!

İhmal var mı, yok mu bunu şimdiden kestiremeyiz. Ancak, hiçbir kaza ihmalsiz meydana gelmez. Mutlaka sonuç raporunda da bunlar açıklanacaktır. Ölen işçiler geri gelmeyeceğine göre, bu tür olumsuz ve üzücü olaylardan birer ders çıkarılmasının önemli olduğunu akıllardan çıkarmamak gerekiyor.

Hangi kaza veya olumsuzlukla sonuçlanan olay olursa olsun, mutlaka altında bir ihmal bulunmaktadır.

Öğle saatlerinde, meydana gelen bu olay fabrikada çalışan işçileri üzdüğü kadar, fabrika yöneticilerini de üzmüş olmalı ki, olayın ardından gereken basın açıklaması yapıldığını görmekteyiz.

Önceleri olay patlama olarak basına yansıtılsa da, yaşanan olayın patlama olmadığı ve gaz zehirlenmesinden oluştuğu bu kez yine yetkili ağızlardan kamuoyu ile paylaşıldı.

Böylesi tehlikeli işletmelerin sadece fabrika yetkililerinin gözetiminde denetlenip izlenmesi ile değil, aynı zamanda fabrika dışından gelecek uzman gözlemciler tarafından da yapılmasının önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkıyor.

İşyerinin tehlikeli ve bir o kadar da dikkat gösterilmesi gereken çalışmalar olduğunu düşündüğümüzde, en az zararla sonuçlanan olayların yaşanmasını sanırım herkes yüreğinden geçirmektedir.

Bu üzücü olay Osmaniye’mizdeki OSB’de bulunan fabrika yöneticilerine olduğu kadar çalışan işçilerimiz için de  dikkat edici olay olarak akıllara yer etmiştir.

Olayda yaşamını yitiren işçilerin yakınlarına başsağlığı diliyor, tedavi görmekte olan işçilere de acil şifalar dileklerini iletiyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar