27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

iş-Aş-seçim

Ülkedeki vatandaşlar geçinebilme kaygısını yaşarken, siyasilerin seçimlerin ne zaman yapılacağı üzerine  tartışma ve tahminleri gündemini koruyor.

Seçim günü tartışmaları ile ilgili iktidar ve muhalefet kanadından gelen seslere baktığımızda, Bahar mevsiminde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin yapılacağı ağırlık kazanıyor.

Seçimler için geri sayım başlarken, Bahar mevsiminin aynı zamanda sandıkların kurulacağı ve seçmenin adaylar için tercih yapacağı gün olacağı konuşuluyor.

Siyasiler bunları konuşurken vatandaşın neler konuştuğuna ve iktidardan neler istediklerine bakıyorum.

Sağlıkçılar  Birliği platformu’nun açıklamasına göre 800 binin üzerinde Sağlık Meslek lisesi  ve Üniversite mezunu gencin  atama beklediği belirtiliyor.

Atama bekleyen Öğretmenler, İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda düzenledikleri miting ile 100 bin öğretmenin atama beklediklerini dile getirdiler. Okullarda öğretmen açığı bulunduğu vurgulanırken, atama bekleyen öğretmenler ise sabırlarının taşmakta olduğunu dile getirdiler.

Bir başka iş ve aş olayına baktığımızda, kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmelerindeki süreç başlatılıyor.

Başta Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri olmak üzere Bakanlıklar, Üniversiteler, Hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren sözleşmeler için Türk-İş’in hazırlıklarını sürdürdüklerine öğreniyoruz. Bu konudaki taleplerin belirlenmesi için  oluşturulan komisyon bugün toplanacak.

Bir de çay-simit olayı var. Ülkeyi yönetenlerin bazı anlardaki sözleri unutulmadığı gibi, yıllar sonrasında bile yeniden anımsatılarak gündeme taşınabiliyor.

Emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasının ardından, bu ücretin yetersizliği üzerine, hatta açlık sınırının altında ücret verildiğinin dile getirilmesi ile başlayan tartışmalar durmak bilmiyor.

Emeklilerin yeni en düşük maaşları 5 bin 500 Tl.’ye çıkarıldı.  Bu maaşın bir aylık çay ve simit bütçesini bile karşılamadığı yönünde hesaplar yapılmaya başlandı. Bir bardak çayın 5 Tl., simit ise 7,5 Tl. olduğu hesaplanırken, emekli maaşı ile geçinen 5 kişilik bir ailenin günde 3 öğün çay simit ile beslenmesi  için en az 5 bin 625 liraya gereksinim olduğu belirtiliyor.  Bu arada emeklinin çay simit ile beslenebilmesi için bile 125 lirasının eksik olduğu ortaya çıkıyor.

Ekonomik yönden iyi olduğumuz, hatta Almanya’nın bizi kıskandığı söyleniyor ama, İstanbul Esenyurt’taki bir markette kasiyer ile müşteri arasındaki akşam saatlerinde oluşan tartışmanın kavgaya dönüşmesi hayra alamet olmasa gerek.

Müşterinin banka kartındaki “yetersiz bakiye” tartışmasının ardından oluşan kavga neticesinde hoş olmayan görüntüler yaşandığına tanık olunuyor.

Bir yerlerde, ekonomik ve sosyal anlamdaki gidişatımızda düzeltilmesi gerekenlerin olduğunun farkına varmamız gerekiyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar