28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3327
EURO35.0641
ALTIN2285.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İnanmak istiyorum!

Gazete, dergi ve kitapta KDV olmayacakmış! Bu konudaki sözler devletin en üst düzeyinden, yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dudağının arasında kamuoyuna duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da, yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmasında açıkladı bunları.

Kültür Merkezi temel atma töreninde kamuoyuna açıklanabilecek en güzel sözlerdi bunlar. Gazete, dergi ve kitapta KDV olmaması okuyucu kitlesinin artmasına etken olabilir miydi!?

Bu bir görüş, ancak bu yayınların basılması için kağıt, mürekkep, kalıp gibi maliyetlerin de indirilmesi önem taşımaktadır. 

Örneğin uzak değil, bu geçen Kurban bayramı öncesinde gazete kağıdı ile kalıp fiyatları ne kadardı, bugün kaç liraya yükseldi?

Kentteki yerel gazete baskısı yapan matbaacıların kağıt satışı yapan yerlerden alım yapmaları için pazarlık yaptıkları, hatta rica ile kağıt aldıklarına tanık oluyorum.

Ellerinde kağıt olmadığını söyleyen satıcıların bir ara depolarına baskın yapılacağı duyurulduğunda sevinilmişti. Ancak bu konuda ısrarla ellerinde kağıt bulunmadığını söyleyenlere rastlayabiliyoruz.

Kağıt, mürekkep ve kalıbın ithal edilmesi ile birlikte doların yükselmesi fiyatları bir anda yukarıya çekmişti.

O nedenle matbaalar zor anlar yaşamaya başladılar. Hatta resmi ilan alan gazetelerin sayfa sayıları bile düşürüldü. Resmi gazete ise baskısını durdurdu.

Gazete, dergi ve kitaptaki KDV’nin kaldırılması biraz olsun rahatlatacaktır, ancak kağıt ve diğer yan ürünleri satın alan matbaacının KDV ödeyip ödememesi de önem taşımaktadır. Eğer Kağıtta KDV kalkarsa matbaacı da müştericisine ucuz fiyat verecektir.

Kağıda zam gelmeden önce 100 sayfalık bir kitabın maliyeti 3 bin lira civarında oluyordu. Şimdi ise bu rakam 5 bin liraya kadar yükseldi. Buradaki rakamların aşağıya çekilmesi, yerel gazetelerin resmi ilanlarının artırılması yine önemli gelişme sayılacaktır.

Haftalık veya daha uzun süreli gazetelerin yayınladıkları ilanların kesilmesi nedeniyle de yerel basın zor anlar yaşamaya başladı.

Bazı ilanların sadece resmi ilan alan gazetelere verilmesi, yine bazı resmi ilanların ise kurumların resmi internet sitelerinde yayınlanabilir olması yine yerel basını zor duruma getirdi.

Dünce güzel, ancak uygulamanın nasıl olacağını şimdi merak ediyoruz. İnsanların gazete, dergi ve kitap okumaları için KDV olmaması, fiyatı düşürecektir. Okuyan insanların bilgi birikimleri artacağı için kültürlü insanlarla sohbet etmek veya tartışabilmek kolay olacaktır.

Kavgasız ve birbirleriyle rahat anlaşılabilir bir toplum oluşabilmesi için kültür ve sanata önem verilmesi gerektiğini her zaman söylemekte ve savunmaktayız.

Şimdi sabırla şu KDV’nin kaldırılması konusundaki kararın uygulamaya konulmasını beklemeye başladık.

İnsanlarımız güzel sözcükleri her zaman duymak istiyor. Sadece seçimler yaklaştığında “bir seçim vaadi” olarak değil de yılın 12 ayının her gününde huzur içerisinde, barış ortamında ve ekonomik anlamda rahat yaşamayı istiyor insanlar.

Umutlarımızı yitirmeden bu güzel sözlerin yerine getirileceği beklentilerimizle, saygılar…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar