26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4901
EURO34.9541
ALTIN2435.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İlk ayı yarıladık

Bekleyip durduğumuz ve sürekli sözünü ettiğimiz 2023 yılının ilk ayının yarısını geride bıraktık.

Geldi ve gelenle yaşamaya başladığımız 2023 yılının Ocak ayı ile başlayan günlerimiz, aylarımızın nasıl süreceği elbette merak ediliyor.

Umutlar öyle ki, bu yılı geçtiğimiz yıllardaki gibi yaşanan olumsuz olaylardan uzak ve güzellikle yaşayabilelim.

Bu yıl içerisinde Türkiye’de bazı illerin “Büyük Şehir” olması yönünde sözler duymaktayız. Büyük veya Bütün şehir olunması ile halkın yaşam standartlarına neler getirip, neler götürebileceği de tartışılıyor.

2022 yılının nüfusu henüz açıklanmadı. Şubat ayının son günlerinde Türkiye’nin son nüfusu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt verilerine dayanılarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.

Bu yıl ki nüfusumuzun ne kadar olabileceği konusunda elbette tahminler yürütülmektedir. 85 milyondan yukarısı nereye ulaşılabilir? Türkiye’nin 100. Yılında son nüfus sayımızın 100 milyona ulaşılamayacağına göre, eldeki verilere göre açıklanacaktır.

Bazı illerimizin nüfuslarında farklılıklar yaşanacak, azalma veya artışlar görülecektir. Azalma olaylarının neden yaşandığı ise göç verilmesinden kaynaklı olarak görülebilecektir.

Nüfus artış hızı oranları da açıklanacak, ancak yüzdelik oranlamanın incelenmesi neticesinde hangi illerimizde nüfus artış hızının yüksek, hangi illerimizde azalma yaşandığı ise ayrıca incelenme konusu haline gelecektir.

Bu arada covid-19 salgını ile ilgili evlenme oranlarının ve doğum olaylarının etkisinin olup olmadığı da elbette araştırma konusu olacaktır.

Boşanma olaylarının da doğum oranlarının azalmasında etken olduğunu unutmamak gerekiyor. Son yıllardaki boşanma oranlarındaki artışların elbette ki doğum olaylarında etkisi olacaktır.

Nüfus artış hızı veya son verilere göre nüfusumuzun ne kadar olabileceğini düşünürken, açıklanacak verilerde çok yönlü bilgileri de öğreniyoruz.

Ülkedeki 81 il, ilçe, belde, Köy ve mahalle nüfusları, kadın ve erkek sayıları ile açıklanırken, genç ve yaşlı nüfus oranları da açıklanıyor. Türkiye’nin genç nüfusunun ne kadar olduğu, yaşlı nüfus oranları belli olurken, ülke olarak genç kalabiliyor muyuz, orta yaş grubundaki insanlarımızın sayılarındaki yaşananların sayıları da ortaya çıkıyor.

Türkiye’de bazı illerin “Büyük şehir” olması yönündeki konuşulanlara baktığımızda, bu yıl içerisinde ayrıca İl sayılarının da artacağı, hatta 100. Yılda Türkiye’nin il sayısının 100 olacağı  söyleniyor.

İçinde bulunduğumuz 2023 yılı, aynı zamanda seçim yılı olması nedeniyle, siyasetin sıcak tutulduğu bir yıl olarak ta bilmekteyiz. Bir yandan siyasilerin seçimi kazanabilme uğruna sözleri, “cek-cak”ları ile gündem meşgul olurken, halkın alım gücü, işsizlik, kadın cinayetleri ile birlikte en önemlisi de yaşayabilmenin en önemli etkenlerinden ekonomik yaşantı ön plandaki yerini korumayı sürdürecektir.

Bu günler de geçer, bu ay da biter. Derken seçim günü gelir, sandıklar açılır sonuçlar belli olur. Yaşayanlar görecek, yaşarken bilinecek daha olaylara tanık olacağız.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar