28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3245
EURO35.1139
ALTIN2302.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İçeriden dışarıya

Kapalı bir odanın içinden dışarıya bakmak için kapıdan mı, yoksa pencerenin camından mı baktığınızda daha net görebilirsiniz?


Kapıların camı buzlu veya renkli ise dışarıyı  net göremezsiniz. En iyisi pencerenin camından dışarıya bakmalısınız.


Bir de bunun tam tersini düşünelim. Bir odanın içini görebilmek için kapıdan mı, pencere camından mı baktığınızda net olarak görebilirsiniz. Bakış açısının dar değil geniş olmasını düşünmek gerekiyor. Ben baktım gördüm, benim gördüklerim daha netti ve doğruları gördüm demek ne derece kendinizi inandırabilir?


İster kapıdan bakın isterse pencerenin camından, baktığınız değil gördükleriniz önemlidir. Bazı odaların camları dışarıdan bakıldığında içerisini göremezsiniz, sadece kara bir görüntü ile karşılaşırsınız. Ancak odanın içinden dışarıya bakanlar, odanın içinden dışarıyı net olarak görebilir. Camın özelliği, dışarıdan bakılmalarda engelleme, içeriden dışarıya bakma olayında ise net görebilme özelliğine sahiptir.


İçeride olup bitenleri dışarıdan net olarak göremeyenler, doğal olarak tahmini yorumlamalar getirebilirler. İçeride neler olduğunu merak edenlerin akıllarından değişik sorular geçebilir.


İçeriden dışarıyı net olarak görenler de aynı düşünebilir mi? Dışarıdaki olayları net olarak görebildikleri halde, tahminler yürütmek, yorumlar yapmak ve olup bitenleri anlayamamak acı ve üzüntü verici bir hareket olsa gerek.


İçeride olup bitenleri en iyi odadakiler bilirler, dışarıdan saklamak istedikleri olayları da yine içeridekiler planladıkları için dışarıdan net olarak göremezsiniz. Masa başında konuşulanlar, yapılan anlaşmalar, görüşmeler, gizlenecek olaylar ve sızdırmalara önlemek için nelerin uygulanacağını yine içeridekiler iyi bilirler.


İçeriden dışarıyı yönetmek mi, yoksa dışarıdan içeriyi yönetmek mi kolay diye bir düşünce tartışılabilir aslında.


İçeride olanlar sürekli odalarında kalacak değiller ya, günün birinde dışarıya çıkacaklardır. Onlar da dışarıya çıktıklarında odaya baktıklarında siyah camın arkasındakileri göremeyecekler, odada nelerin yaşandığını tahmin etmekten ileriye gidemeyeceklerdir.

 
Bu kez içerdekiler, daha önce içeride olup ta şimdi dışarıdan kendilerine bakanları net olarak izleme şansına sahip olacaklardır.


İçeriden dışarıya, dışarıdan da içeriye bakıldığında  görüntülerin net olabilmesi, yaşananların neler olduğunu tahmin ederek değil de, görerek netleşmesi insanları stresten uzaklaştırır.


Merak, ön yargılar, anlayamamak gibi olaylar insanı strese girdirir. Strese girmemek için olayları akışına da bırakamazsınız. Bu toplumda birlikte yaşıyorsak, her zaman birilerinin dedikleri ve yaptıkları doğrudur da diyemeyiz. Onların da yanlışları olabileceği gerçeğinden yola çıkarak, yeri geldiğinde hatalarını anımsatmak, eleştirmek demokrasinin bir gereğidir.


Kimse bulunduğu konumda kazık gibi çakılı olmayıp, günün birinde hafif bir yelin etkisiyle bir yöne doğru sürüklenebilme olayını yaşayabileceğini unutmamalıdır. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar