25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5422
EURO34.906
ALTIN2424.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Hey gidi günler!...

Yıllar ne çabuk gelip geçiyor? Daha dün gibi geliyor insana Adana’nın Osmaniye ilçesinde oturduğumuzu söylediğimiz günler.

Aradan geçen 19 yılın ardından 20. yıla girerken, Osmaniye’nin 80 plakalı il olduğunu ülkemizin 80 ili arasında tam olarak insanlara tanıtabildik mi?

Bugün 24 Ekim Osmaniye’nin il oluşunun 20. yılı. Radyo 80, böylesi bir tarihi günü yeniden gündeme taşımak, 20 yıl öncesini ve sonrasını halkımıza anlatmak ve paylaşmak adına bugün sabah saatlerinden başlamak üzere 20 saat süreli bir programı canlı yayın olarak gerçekleştirecek.

Programın taslağının hazırlanmasını Radyo 80 Genel Yayın yönetmeni ve sahibi Şükrü Tozluklu ile görüşüyoruz. Tozluklu elindeki taslak üzerinde görüşlerini belirtirken, benim de o yıllarda yaşanan olaylar, İl olabilme adına verilen çalışmalarla ilgili kişilerin isimleri üzerinde araştırma yapıyoruz.

Dönemin Belediye Başkanı Musa Şahin’in bir kaza sonucu aramızdan ayrılışı ile başlayan süreç, ardından Memili Kırıkkanat’ın Belediye başkanlığını ara seçime kadar vekaleten yürütmesi olayını gözlerimizin önünde canlandırmaya çalışıyoruz.

Osmaniye’nin il olabilmesi için kentteki bazı isimlerin yaptıkları uğraşılardaki emeklerini yeniden 20 yıl öncesine taşıyarak bugün gerçekleşecek olan programla yeniden yaşatabilmek için program taslağını hayata geçirmeye çalışacağız.

Süreç içerisindeki insanların bazıları canlı yayına katılarak o süreçle ilgili anılarını anlatacak, programa telefon bağlantıları ile katılacak olanlar yine aynı şekilde o süreçle ilgili yaşananları radyo 80’in dinleyicileri ile paylaşacaklar.

Bu program aynı zamanda Osmaniye’nin il oluş gününde yıllardır sesini duymadığımız insanların canlı yayın aracılığı ile seslerinin duyulmalarını sağlayacak.

Osmaniye’nin il olmasının bir yerel ara seçim yapılması öncesinde alınan karar ile olması ile ilgili kalmayıp, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren olaya da imza attığını anımsatacağız.

Osmaniye ilçe Kaymakamı Ümit Karahan, il statüsüne kavuşulması ile birlikte Hükümetin aldığı bir kararla koltuğunu koruyarak Vali vekili olarak görevini sürdürdü. Bir süre sonrasında da İlçe Kaymakamı olarak görev yapan Karahan, İl Osmaniye’nin ilk Vali vekili olmasının ardından İlk Valisi olarak görevini sürdürdü.

Osmaniye’nin il olması ile bir başka ilin Vali yardımcılarından biri veya Vali’lerinden birinin Vali olarak atanması yerine Kaymakamın önce Vali vekili, ardından da Vali olarak görevlendirilmesi oları Türkiye’de bir ilki yaşatıyordu.

Yine ara seçim öncesinde Türkiye’nin gözü Osmaniye’deydi. “Seçim ili” diye yorumlayanlar oldu. “Seçim rüşveti” diye konuşanlar oldu. “Osmaniye halkı seçim bahanesiyle hükümeti dize getirdi, il olmayı başardı!” diyenler oldu.

Kim veya neyi nasıl derlerse desinler, Osmaniye 24 Ekim 1996 tarihinde resmi olarak il olmuştu.

Kent olmanın gerektirdiği koşullar yerine getirilmeye çalışılıyordu. Yıllarca Osmaniye ili, yani 80 plakayı tanıtmaya çalıştık. Aradan geçen 20 yıl bile henüz Osmaniye’nin il olduğunu tanıtmaya yettiğini söyleyemeyiz.

Türkiye’nin değişik illerindeki Osmaniye beldeleri İl Osmaniye’den önce geldiği de oluyordu. Adana’nın gölgesinden kurtulalım derken; İstanbul, Eskişehir, Bursa ve benzeri illerdeki Osmaniye adının bazı kişilerce daha önde akıllarda kaldığı yönündeydi. Bugün bu konular ayrıntıları ile Radyo 80 canlı yayında kamu ile paylaşılacak. Saygılarımla…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar