28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3233
EURO35.0886
ALTIN2282.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Haziran’ı bitirirken

Bu yılın Haziran ayının da son  günlerine geldik ve takvim yaprakları arasına bırakmaya çalışıyoruz.

Önemli olan yaşamak ve yaşatabilmek ise, yaşanan olayların iyileri de kötüleri de takvim yaprakları arasında yerini alır.

Aradan yüzyıllar geçse bile günün birinde birileri bulup çıkardığında, neler yaşandığı da bir kez daha öğrenilmiş olur.

Önemli olan yaşarken güzel hizmetleri geride bırakmak ve öldükten sonra iyiliklerle anılmak olsa gerek.

Eğer geride olumlu izler bırakmaşsanız, yaşadığınız da bir anlamı kalmaz.

Bugün 26 Haziran tarihinin yapraklarını karıştırdığımda, İngiliz romancı Ford Madox Ford’un  1939 yılında 66 yaşında  Fransa’da öldüğünü öğreniyorum.

Bugün dünyaya veda eden bir İngiliz yazarın ölüm gününü köşe taşıdığımı merak edenleriniz olmuştur.

Türk şair ve yazarları varken, bugünkü köşemde yabancı bir yazarı konu edinmiş olmam doğal olarak sizleri düşündürecektir.

Türk edebiyatçılarından Naci Girgin’in  1982 yılında bugün hayata veda ettiğini anımsatayım.

Yeniden konuma dönmem gerekirse, İngiliz yazar Ford’un 66 yaşında öldüğünü yazmıştım. Yaşından fazla eseri edebiyat dünyasına kazandırdığı için köşeme konu ettim.

32’si roman olmak üzere toplam 81 kitap yazan Ford’un 66 yaşında öldüğünü düşündüğümüzde, kitap yazmaya kaç yaşında başladığı ve 81 eserin sahibi olabilmek için günün 24 saatini yazmakla geçirdiği akla geliyor.

Sizin elinize alıp birkaç dakikada veya saatte okuduğunuz eserlerin, yazılma süresini hesap etmediğiniz için bu olayı anlamanız biraz zor olur.

Edebiyat ve sanat dünyası insanları geride eserler bırakabilme adına kendi yaşantılarından büyük özveriler verip, bedeller öderler.

Türkiye’deki edebiyat, sanat ve müzik insanlarının hayatlarını araştırdığınızda çoğunluğunun ekonomik ve aile yaşantılarında sıkıntılı dönemler geçirdiklerini öğrenirsiniz.

Yazar Ford, 1889 yılında babasının ölümünden sonra, Londra’ya büyük babasının yanına giderek burada yaşamaya başlıyor.

Londra’daki Universty College School’dan mezun olan Ford’un hiçbir zaman üniversiteye gitmediğini öğreniyoruz.

Üniversiteye hiç gitmeden nasıl mezun olduğu olayı elbette sizleri düşündürmüş olmalı.

Edebiyat ve sanat dünyasının insanların  ekonomik ve aile için sorunlar yaşadıklarından sözetmiştim. 1904 yılında Yazar  Ford,  mali ve evlilik sorunları nedeniyle çöküntü yaşamaya başlar.

Yazımın başına dönmem gerekirse, 66 yaşında hayata veda ederken geride 81 kitap bırakan  bir yazarın yaşantısından bir kesiti paylaştım sizlerle.

Ford’un ölüm tarihi olan 66 rakamını ters çevirip (99) okuduğumuzda, bu yaşa geldiği halde geride bir sanat eseri bile bırakmadan bu dünyadan gidenleri anımsayın.

Bu arada dili iyi ve yerinde, aynı zamanda ahlaklı şekilde kullanmak toplumsal barış ve huzuru getirir.

1928 yılında, bugün yeni Türk Alfabesini hazırlamak amacı ile kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara’da yapmıştı.

Atalarımızın bir sözü vardır; “El yarası unutulur ama dil yarası unutulmaz!”diye. Günümüz siyasilerine bu Ata sözünü anımsatmak isterim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar