25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5027
EURO34.983
ALTIN2436.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Halkın sakinliği…

Pazar günü sabah saatlerinde kentimizin sokaklarında bir sakinlik ve sessizlik vardı!

Oy verme işlemlerinin yapıldığı okullara gittiğimde yine aynı sakinlik ve durgunluk dikkatimi çekiyordu. Tercihini yapan vatandaş kimse ile sohbet etmeden evine dönüyordu. Diğer seçimlerde olduğu gibi insanları markaja alıp tercihleri konusunda rahatsız edenlere de rastlamadım.

Bir sakinlik ortamında insanlar sandıklarına gidip oylarını kullanıyorlar, taşkınlık olayları yaşanmıyordu. Ne kadar güzel bir davranış diye düşünürken, bu sakinliğin ve sessizliğin ardında nelerin yattığını araştırmaya çalışıyordum.

Sandıkların açılmasına bir saat kala okullardaki sandıklardaki görevlileri ziyaret ettim, oy kullanım oranını sorduğumda katılımın yüksek olduğunu öğreniyordum. Ancak, okul bahçelerinde yığılmaları göremeyince katılım oranındaki yüksekliği anlamaya çalışıyordum.

Sandıklar açılmaya başladı, sonuçlar açıklanırken yine sakinlik dikkatimi çekiyordu. Yayın yasaklarının kalkmasının ardından Türkiye genelindeki illere göre tercihlerin yüzde oranlarını televizyondan izliyorum. Yüzdelik oranlarında önemli bir değişiklik görülmüyordu, zaten saatlerce, hatta sabah saatlerinde bile oranlarda önemli bir değişiklik olmadı.

İlk akşamdan açıklanan sonuçların Ülke genelindeki sonuçlar arasında değişikliklerin önemli olmadığını görünce, diğer seçimlerde olduğu gibi aynen biteceği umudum yoğunluk kazanmaya başladı.

Osmaniye’deki sonuçları  izliyorum. Evet oyları; yüzde 57.84 olurken, Hayır oylarının Yüzde 42.16’larda olduğunu resmi olmayan sonuçlara göre öğreniyoruz.

Osmaniye’de evet oylarının yüzde 80’lerde olacağı yönünde tahminler yürütenleri anımsadım. Ak Parti ile MHP’nin oylarının sayılarını düşünerek yapılan hesapların 16 Nisan halkoylamasında tutmadığı ortaya çıkıyordu.

ORT televizyondaki bir programda Osmaniye’deki evet oylarının yüzde 60-65’leri geçmeyeceğini konuşurken, birlikte programa katıldığım arkadaşlarım bana katılmamışlardı.

Benim bu tahminlerim; Halkoylamasında siyasi parti gözetmeksizin hür iradeleri ile sandığa gidip tercihlerini yapmak isteyen değişik siyasi partili vatandaşlarla görüşmem sonundaki düşüncelerimdi.

Osmaniye’de 1 kasım 2015 Milletvekilliği seçimlerinde; Ak Parti, MHP ve BBP oyları yüzde 81.93 olarak görülüyor. Bu üç siyasi parti 16 Nisan’da “Evet” cephesinde buluştular.  Ancak bu oyların sandığa yansımasının yüzde 57.84’lerde kaldığını görmekteyiz.

Osmaniye’deki halkoylamasında üç siyasi parti aldıkları oyları koruyamadıkları ortaya çıkıyor. Tabiî ki burada farklı etkenlerinde bulunabileceğini düşünmek gerekiyor.

Osmaniye kent merkezindeki evet oyları yüzde 60.36’larda olurken, en fazla evet oyunun alındığı ilçemizin ise yüzde 71.28 ile Bahçe olduğunu görmekteyiz.

Sumbas ilçesi ise ilimizde en fazla Hayır oyunun tercih edildiği seçim bölgesi olarak görülmektedir. Sumbas’ta evet oyları yüzde 48.71 olurken, Hayır oylarının yüzde 51.29 olduğunu görmekteyiz.

Osmaniye  Milletvekili Ak Partili Suat Önal’ın şehri Toprakkale ilçesinde ise; Evet oyları yüzde 50.11 olurken, Hayır oylarının ise yüzde 49.89 olduğunu görülüyor.

Bir Halkoylamasını da gerilerde bıraktık, gelişmelerle ileriki günlerde buluşmak umudu ile, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar