29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3746
EURO34.9687
ALTIN2325.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Halkın öfkesi

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye’nin merkeze bağlı Bahçe köyü sakinleri, taş ocağı işletmesine tepki gösterdiler.

Köy sakinleri, evleri çok yakın yerde kurulan taş ocağının gürültüsü, tozu ve dumanından rahatsız olmaları nedeniyle tepkilerini dile getirmeye çalıştılar.

Bahçe ile kırmacılı köyleri arasında kurulan taşocağının burada çalışması izninin ne şekilde verildiği de önem taşımaktadır.

Yüklenici firma burada taşocağı açabilmek için yasal işlemlerini yaparken, Bahçe ve Kırmacılı köy Muhtarlarının bilgilerine başvurulup vurulmadığı ve Köy halkının bilgilerinin olup olmadığı da önem taşımaktadır.

Ayrıca burada taşocağı çalıştırılması için izin verilirken inceleme ve araştırma yapılıp yapılmadığı da önemlidir.

Bundan bir süre önce Karaçay vadisi üzerinde yine taş ocağı açılması için yol açma çalışmaları yapılmaya başlanmıştı. Yüklenici firma gerekli yasal izinlerin alındığını belirmiş bile olsa, halkın Karaçay vadisi üzerindeki tepkileri ile karşılaşmışlardı.

Olay mahkemelere yansıtıldı, davalar sürerken Osmaniye İl Genel Meclisi yaptığı bir toplantı ile Karaçay vadisi üzerinden taşocağı açılacak alana yol açma çalışmalarını iptal etti.

Bu kez de Bahçe ile kırmacılı köyleri arasında taşocağı işletmesinden rahatsız olan köy sakinleri  tepkileriyle birlikte öfkelerini de birleştirerek olaya karşı geliyorlar.

Yaşanan olaylarda iki işçinin yaralandığını ve olaya Jandarmanın müdahale ettiğini öğreniyoruz.

Gelişmelerin bundan sonraki sürecinin nasıl olacağı elbette merak ediliyor. Köy halkı sessiz kalacak mı veya buradaki taş ocağının çalışmaması için yeni yöntemler mi deneyecek?

Taş ocağı işletmecisi Jandarma kuvvetiyle mi işlerini yürütecek, bundan sonraki süreç merak ediliyor.

Olayın yasal yönleri, ilgili kurumları bundan sonraki süreci nasıl değerlendirecek?

Köy sakinlerinin anlattıklarına göre, iş makineleri çalışırken yerin sallanması ve gürültü nedeniyle evlerinde oturamadıklarını, deprem olduğunu sandıklarını söyleyenler var.

İnsanların yaşadığı ve evlerin bu kadar yakınına taş ocağı işletmesi izninin nasıl verildiği insanları düşündürüyor.

İnsanlar çevreye karşı duyarlılıklarını bir şekilde gösterirken, kalabalığın öfkesini anlamak ve dindirmek gibi yolların denenmesi de yöneticilerimize düşüyor.

Buradaki olayla ilgili Valilik makamının bundan sonraki tavrı köy halkı tarafından merak ediliyor.

Taş ocağının işletmesi kapatılabilir mi, eğer kapatılırsa yüklenici firma yasal hakkını aradığında ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?

Taşocağının çalıştırılması ve olası yeni olaylar neticesinde yaralanmalar, maddi zararlar oluştuğunda köy halkı ile yüklenici firma da çalışanlar veya yetkilileri arasında oluşabilecek davalar, araya girmek zorunda kalan Jandarma ile köy sakinlerinin arasında yaşanabilecek olumsuzlukları da hesap etmek gerekiyor.

Bu ve benzeri işletmelere izin verilirken, iyi inceleyip, sıkı dokumanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkıyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar