25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5422
EURO34.906
ALTIN2424.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Halk Otobüsleri

Osmaniye’de özel Halk otobüsleri olarak üç ayrı kooperatifin araçları hizmet veriyordu.

Kooperatiflerden ilk önce kurulanlar kırmızı renkli otobüslerle, sonrakilerinden ikisi ise mavi ve beyaz çizgili, birisi de mavi otobüsler olarak hizmet sunmaktaydı.

Halkımız toplu taşıma hizmetindeki bu otobüslerin hangi hatlarda çalıştıklarını ezberlemişler, hangilerinin hangi hatlarda gittiğini sormadan bindikleri süreç yaşanıyordu.

Üç ayrı kooperatif arasında bir ara anlaşmazlıklar yaşanmaya başlandı. Hatta kavgalar ve gözaltılar bile yaşanan tatsız olayları Osmaniye halkı üzüntü ile izlemişti.

Belediye Başkanı Kadir Kara’nın soruna çözüm bulması istendi ve beklendi. Projelerini Osmaniye’de hayata geçirebilme amacı ile kentte pek bulunamayan Başkan Kara’dan çözüm beklenirken, yeni olayların yaşanmaması adına olaya Vali Kerem Al el koydu.

Üç kooperatif başkanı ile yapılan görüşmeler neticesinde çözüm otobüslerin dönüşümlü olarak hatlarda çalışması ile tatlıya bağlanmıştı.

Üç kooperatif halka hizmet etme yolunda ortak akılda birleşirken, vatandaşın farklı sıkıntılara ortaya çıkmaya başladı. Örneğin Fakıuşağı mahallesindeki Üniversite’ye gitmek isteyenler mavi ve beyaz çizgili otobüslere alışmışlardı.

Kırmızı otobüslerin bu hatta çalışması onların garibine gider hale gelmişti. Otogar yönüne gider mavi otobüslerin yerinde kırmızı otobüsleri görenler de aynı şaşkınlık içerisindeydi.

Burada okuma dediğimiz olay ortaya çıkıyordu. Yani vatandaşlar halk otobüslerinin renklerine bakmadan ön camlarında yazılı olan hat isimlerini okumaları ve ona gire binmeleri gerekiyordu.

Yani okumak ve bilmek burada özdeşleşmiş oluyordu. Şu anda dönüşümlü olarak üç kooperatifin otobüsleri de sağlıklı olarak hizmet verirken, kent içerisinde yeni hatların da oluşturulması hizmette daha iyi olaylar yaşanmayı başlandığını gözlemekteyiz.

Tüm bu olayları bir kenara bıraktığımızda halkımızın farklı bir beklentisini dile getirmek istiyorum.

Madem ki üç kooperatif birleşti, otobüslerin tamamını tek renkte toplamak olası olamaz mı? Örneğin tüm halk otobüslerinin renginin turuncu renk yapılması ile vatandaşların alıştıkları renk ayrılıkları da ortadan kalkacaktır. O zaman sadece ön camlarındaki yazılara bakılacak veya toplu taşıma bekleyen vatandaş sokağından geçen otobüse kuşkulu bakmadan hatta çalıştığını görerek binecektir.

Bu tür bir uygulamanın da yine kooperatif Başkanları ile yetkililerin alacağı ortak görüşmeler sonunda hayata geçirilebileceğine inanıyorum.

Yine toplu taşıma araçlarında üç değişik ücret alınması olayına da bir eşitlik getirilmesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bazı hatlarda 1.75 Tl alınırken, bazı hatlarda değişik ücretlerin alınması da vatandaşlar arasında kentteki toplu taşıma araçlarındaki bu uygulama karşısında şaşkınlık oluşturuyor.

Diğer kentlerde olduğu gibi, ya uzaklıklara göre ücret alınmalı, ya da bazı hatlarda değişik ücret alınması olayına bir sistem getirilmelidir. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar