29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Hafta sonu

Bir hafta sonu yazısı ile yine sizlerle birlikteyim. Hafta sonları özellikle çevre temizliğine duyarlı olunması yönünde yazılar yazıyorum.


Bu haftanın ise farklı bir özelliği var. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte piknik alanlarımız gündüzleri dolup taşmayacağı için, akşam saatlerinde iftarlarını açmak için gidenler tarafından belki kirletilecektir.


Belki diyorum, çünkü bu kutsal ayda ve oruç açmak üzere piknik alanlarımıza gidenler de çevreyi kirli bırakırlarsa pes doğrusu demek hakkım olsa gerek.


Temizliğin imandan geldiğini, imanın da inanmaktan kaynaklandığını aklımıza getirdiğimizde, temizliğe önem verenlerin imanlı ve inançlı insanlar olduğunu düşünüyorum.


Oturdukları piknik alanlarını kirli bırakanlar, temizlemeyenlerin imanı ve inancı yok mu demek istiyorum. Ben böyle bir söz kullanmadım, ama sözün gittiği yön öyle diyorsa veya orayı gösteriyorsa yorumunu da sizlere bırakıyorum.


Temiz olmayan toplumlar, yani çevrelerini kirli tutan insanların yaşadıkları yerlerde imanlı ve inançlı insan sayıları az mı anlamına geliyor veya böyle mi demek istiyoruz.


Ben böyle bir şey demedim, ama sözün gittiği nokta öyle bir anlam çıkarıyorsa, yorumunu benim yerime okurlarıma bırakıyorum.


Özellikle yaz aylarındaki çevre kirliliği sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Yaz mevsiminin sıcaklığı, insanları yayla ve denizlere yönlendirirken, bu alanlarımızda yapılan piknikler sonrasında kirli bırakılmasına yüreğim dayanmıyor. Her zaman söylediğim gibi, bir kez daha söylüyorum; yaklaşık bir saat süre ile kebap yapmaya zaman ayırıyorsunuz, bir o kadar süre de yemeye zaman ayırıyorsunuz. Sonrasında bir iki saat uykuya dalıyorsunuz. Karnınızı doyurdunuz, uyuyup gözlerinizi ve vücudunuzu da dinlendirdiniz, kalkarken 5 dakikanızı ayırıp ta oturduğunuz yeri temizlemeden otomobilinize binip evinize dönüyorsanız ben size ne diyeyim ki!


Atalarımız “Aslan yattığı yerden belli olur!” demişler. İnsanlar da oturup kalktıkları yerden belli olmuyor mu?


İnsanların konuşmalarındaki üslup, sözcükleri kullanmaları karşısındakileri rahatsız ediyorsa veya dinlerken rahatsızlık vermiyorsa bu iki ayrı özelliği düşündüğümüzde, temizlik ve kirlilik düşüncelerini de aynı şekilde yorumlayabiliriz.


Hava kirliliğinden yakınırız, yol kenarlarına atılan çöp yığınlarından yakınırız. Yolların çamur olması veya asfalt olmadığından şikayet ederiz. Peki bunları söyleyenler; piknik alanlarını kirli bıraktıkları zaman kendilerinden sonra gelenlerin şikayetçi olmaları doğal değil mi?


Dil kirliliği, kültür kirliliği, çevre kirliliği gibi kirlilikleri kimler normal görebilir? Eğer kirlilikten şikayetçi iseniz, konuşmalarında kullandığınız sözcüklerin temiz ve güzel olması kadar, çevrenizin temizliğine de önem vermelisiniz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar