29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3894
EURO35.0172
ALTIN2323.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Güvenli Yollar

Karayolları Trafik Güvenliği toplantısı Vali Dr. Mehmet Oduncu Başkanlığında yapıldı.


Toplantıda görüşülen konular, yapılan öneriler ve alınan kararlara baktığımızda kentte sağlıklı trafik seyrini anlamak olası. Ancak, bu sözcüğü yazmam gerektiğine inanıyorum.


Neden ‘ancak’sözcüğünü kullandığımı anlatmam gerekirse, önce birinci derecede trafik kurallarına uyması gerekenler, kurallara ne ölçüde uyma gereği duyduklarını sorgulamak gerekiyor.


Örneğin, ‘Tek yön’ sokaklarda, trafik levhası olmasına karşın sürücülerin kuralları çiğnediklerine tanık oluyoruz. Tek yönlü yollarda sıradan vatandaşların dışında, polis araçları, ambulans araçları (Göreve gitmedikleri halde), kamu kurumlarının Müdürlerinin makam araçları bile ters yön uygulamasını hiçe saydıklarına tanık oluyoruz.


Daha önce böylesi bir olayı saati ile gündeme getirip bu sütunlarda yazdığımda, Trafik Şube Müdürü beni telefonla arayarak, “Gazetende yazıncaya kadar, beni telefonla arasaydın”diye tümceler kullandı. Ardından da, “Belki göreve gidiyordur”diye tümcesini sürdürdü.


Ters yöne giden polis otosu (üzerinde trafik polisi) yazılı araç gayet sakin ve birinci fitesle ters yola girmiş, gayet te sakindi, bir olaya filan da gittiğini sanmıyorum. (Bu olay üç-dört yıl önce yaşandı)


Şimdi bakıyoruz aynı ters yöne giren yukarıda saydığım otolar yine giriyor. Öncelikle Osmaniye kent merkezinde araçların trafik seyirlerinin düzenli olmasını gerekiyor. Bazı caddelere giriş-çıkış yapan yönlerin yeniden ayarlanması önem taşıyor.Bazı caddelerin kesiştiği noktalarda akşam saatlerinde yoğunluklar yaşanırken bu soruna çözüm bulunması gerekiyor.


Örneğin Belediye hizmet binası önünde trafik lambasının olması önem taşırken, bu konuda yıllardır sorun çözülmüyor.


Araçlar karşıya geçmek için dakikalarca beklerken, maalesef araç sürücüleri her zaman kendilerine Üstünlük sağlamaya çalışıyor. Çocuk, kadın, yaşlı bile dinlemeden araçlar bir biri ardına geçerken, yayalara saygının gerektiği ölçüde gösterilmediğine tanık oluyoruz. Böylesi kavşaklarda trafik ışıklarının ivedi olarak hizmete girmesini istiyoruz.


Bir başka sorun daha var ki, kaldırımlara par eden araçlar, yayaları çileden çıkarıyor. Ara sokak ve pasaj girişlerinin önüne parkeden araçlar yayaların kendi yollarından çıkıp asfalta çıkmalarını ve tehlikeler yaşanmalarına neden oluyor.


Kent merkezinde yaşanan bu tür olumsuzluklar görevliler tarafından görülemiyor mu, yoksa göz mü yumuluyor diye akla geliyor?


Yıllardır Osmaniye kent merkezinde motosiklet, elektrikli bisiklet ve bisikletlerin kaldırımdan seyretmelerine engel olunamadı. Kaç kez tanık oldum, kaldırımda bebek arabası ile giden bir kadın veya yaşlı bir adama çarpan veya çarpma olayı ile karşı karşıya kalan motosiklet sürücülerine rastladım. Bu sürücülere hatalarını anımsatanlar ile de tartıştıklarını gördüm.


Osmaniye’de öncelikle trafik kurallarına uyulması için yetkililerin gereken önemi vermelerini, kaldırıma par eden otolara önlem almalarını, tek yön uygulamalarında yaptırımcı olunmasını bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar