28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3272
EURO35.1617
ALTIN2303.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gününde olabilmek

İnsanlar mesleklerine göre belli  günleri belirleyerek kutlama veya anma yapmaktalar.

Ülkemizdeki önemli günleri anmak veya kutlama sayısına baktığımızda, yılın hemen her gününde programlar yapıldığını görmekteyiz.

10 Ocak günü “Çalışan gazeteciler günü” olarak kutlanırken, bu gün geldiğinde mesleğimizle ilgili olumlu ve olumsuz olaylar gündeme gelir. Yıl içerisinde ve geçmiş yıllardaki gazetecilerin yaşadıkları olaylar dile getirilir. Ülkeyi yönetenlerin kutlama mesajlarını dinlediğimizde her kutlamada olduğu gibi güzel sözler, yaşanmadığı halde yaşanmış gibi kullanılan tümceler bizleri düşündürür.

Her ülkede yaşayan ve mesleklerini yapmaya çalışan biz gazeteciler “özgür medya” sözünün geçerli olmasını ister ve bekler. Ülkeyi yönetenlerin konuşmalarına bakarsanız, basın özgürlüğünde kısıtlama bulunmamaktadır ve özgürce görevlerini yerine getirdikleri söylenir.

Oysa meslektaşlarımız nelerin nerede kısıtlı olduğunu veya özgürce yazıp yazamayacaklarını yaşayan bireyler olarak bilmektedir.

10 Ocak Çalışan gazeteciler günü’nün belirlenmesinin ardından gazete patronlarının çalışanlarına nasıl davrandıklarını ve verilmesi istenilen haklarına karşı geldiklerini anımsıyorum. Gazeteler yayınlarını durdurması ile, gazetecilerin kendi gazetelerini birliktelik içerisinde yayınladıkları olayları anımsıyorum.

Gazete patronlarının ortak tavırlarına karşı, çalışan basın emekçilerinin de birlikteliği sonucu bu günlere geldiğimizi düşünüyorum.

1961 yılından bu yana gazete patronlarında önemli bir değişiklik oldu mu dersiniz? Muhabirin yazdığı haberler hala makaslanıyorsa, bazı haberler sütunlara bile giremiyorsa, siyasal iktidarın yerelinden merkezi olanına kadarki bölümlerindekilerle ilgili haberlerin yayınlanması noktasında farklılıklar oluşturuluyorsa, değişin nedir?

Bir medya patronu düşünün, mesleği ticarethaneye dönüştürmüşse, kamuoyunu bilgilendirme görevi yerine belli kurum, STK veya mesleklere önem verip, bazılarına karşı da tavır alarak hizmet verdiğinizi sanıyorsa çalışan gazeteciler için özgürlük bunun neresinde?

Günümüzde yazılı veya görsel medya içerisinde çalışan meslektaşlarım özgürce haberlerini yapıp yayınlatamadığı gibi, konuşabilme haklarında da kısıtlamalar yaşamaktadır.

Bu kısıtlamalar devletin belli kurumları tarafından önce medya patronlarının çekindikleri noktalardan doğmaktadır. Haberlerdeki özgürlükler, yasaların gerektirdiğini aşmayacak şekilde bile olsa patronların istemedikleri haberler yayınlanmıyor.

Siyasal olarak karşı görüşteki medya patronu yandaşının haberlerinin her sayıda yayınlanmasını isterken, karşısındaki partilerle ilgili yıpratıcı haberlerin yayınlanmasını yanındaki çalışanlarına söylemektedir. Bu olay sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile de tavır takınmalar yaşandığı görülmektedir.

Herhangi bir olumsuz haberin yayınlanmış olması karşısında, oradaki bir yetkililerin gazete patronunu telefonla arayarak muhabirin azarlandığını, hatta işten bile çıkarıldığı olayları yaşanmaktadır.

Çalışan gazeteciler günü mü, çalıştırılan gazeteciler g

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar