29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gündem fuar…

Osmaniye ilk kez geniş kapsamlı olarak kültürel etkinliğe imza atıyor.

9 Aralık günü açılan Osmaniye 1. kitap fuarı 18 Aralık tarihine kadar değişik yayınevlerinin katıldığı ve 61 değişik yazarın katılacağı etkinliği gerçekleştirmiş olacak.

Bu arada Osmaniyeli yazarların da kitaplarını okurları ile buluşturduğu bir etkinliğin ilk olması nedeniyle eksiklerinin bulunmasına karşın güzel olduğunu önceki yazımda belirtmiştim.

Bugünkü yazımda kitap fuarındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu izlenimlerimde eksik veya aksaklıklardan sözetmeyeceğim. Kitap fuarının diğer fuarlardan farklı bir yönünün bulunduğunu, kültür ve sanatsal anlamda tanınmanın önemine değineceğim.

Kitap fuarına yurdumuzun değişik illerinden şair ve yazarlar katılıyor. Onlarla tanışıp, sohbet ediyoruz. Bazıların isimlerini biliyoruz, ancak kendileri ile yakından tanışabilme olanağını kitap fuarında bulabilme şansımız oluyor.

Stantlardaki yazarlarla tanışıp sohbetlerimiz sırasında dikkatimi çeken olayların en önemlisinin 20 yıllık il olana Osmaniye’nin hala il olduğunun bilinmemesiydi.

İsimleri burada yazmadan, sohbet ettiğim yazarlarla aramızdaki konuşmaları aktarmak istiyorum.

Biri İstanbul, diğeri ise Ankara’dan gelmişti. Osmaniye’ye ilk kez geldiklerini ve kente indikleri andan itibaren Osmaniye’nin il olduğunu öğrendiklerini söylüyorlardı.

Bunlardan biri emekli öğretmendi, gece yarısı Osmaniye’ye indiklerinde ıssız cadde ve sokaklarla karşılaştıklarını, Öğretmenevi’ni sorabilmek için sokakta insan aradıklarını anlatıyordu. Araçlardaki 80 sayılı plakayı gördüklerinde eşinin Osmaniye’nin il olduğunu anladığından sözediyordu.

Bir diğeri ise yine Osmaniye’ye ilk kez geldiğini, ancak il olduğunu kente indiğinde öğrendiğini anlatıyordu.

Bu sohbetlerimle ilgili konuştuklarımı Osmaniye’deki bir öğretmenle görüştüğüm sırada, farklı bir tepki gördüm. Osmaniye’deki öğretmen arkadaşım, İstanbul’dan gelen emekli öğretmen yazar için bakın neler diyordu: “Bir öğretmen Osmaniye’nin 80 plakalı il olduğunu bilmiyorsa, öğrenmemişse buna öğretmen denilemez!”

Osmaniye’deki öğretmen arkadaşımın sözlerine katılıyorum. Ancak, bugünkü öğretmenlerin çevrelerinden ve ülkelerinden, hatta dünyadan haberdar olabilmeleri için okumaya, öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye zaman ve para bulabiliyorlar mıydı? Osmaniye’nin il olduğunu bilemeyen öğretmeni eleştiren Osmaniye’deki öğretmen arkadaşım bu tepkiyi gösterirken, kendisinin de mutlaka eksikliklerinin olduğunu bilebiliyor muydu?

Yaşanan bu olayların ardından yeniden kitap fuarına dönmek gerekirse, bu etkinliğin Osmaniye’nin tanıtılmasında önemli bir yer aldığı gerçeğini kimse inkar edemez. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerin, esnafın, sivil toplum kuruluşlarının ve insanlarımızın önemli birer etken olabileceğini de vurgulamak isterim.

Osmaniye ili kendini tanıtamamışsa, yapılan etkinlikler Toprakkale ilçe sınırlarını bile geçememişse, burada herkes kendini sorgulamalı, ancak en çokta ilgili ve yetkililer başlarını ellerinin arasına koyup düşünmelidir.

Bizler OŞYAD olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz, kendimizi her zaman sorguluyoruz, ancak; bu kentteki “fesat ve kıskanç zihniyetteki” bazılarının hareketlerinin kentin tanıtılmasında birer ayak bağı olduğunu bir kez daha anımsatmakta yarar görüyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar