20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Günaydın Okullum!..

Bugün yeni bir eğitim-öğretim dönemine günaydınlı bir günle başlıyoruz. Sabahın erken saatlerinde okullu olan ailelerin bireylerinde telaşlı uyanma, giyinme, ivedice kahvaltı yapma, bazıları kahvaltılarını bile yapmadan okullara koşuşturdular.

Heyecanlı bir gün, hem de haftanın başında insanlarda farklı duyguları da birlikte getiriyordu. Ekonomik kriz, Doların düne göre yükselip yükselmediği değil okula kavuşabilmenin mutluluğu ile yola düştü insanlar.

Bugünle birlikte okulların bahçelerini doluşturan, dersliklerde birbirleriyle tanışan öğretmen ve öğrencilere günaydın, çocuklarını yeni okula getirip öğretmenlerine emanet eden velilere de günaydın diyorum.

Yeni eğitim-öğretim yılına başlarken kentte kaç okulumuzun yerleri değişti, veya kaç okulumuzun binasında isim değişikliği oldu? Alışılmış mahallelerdeki okulların giriş kapısına bir bakacaksınız ki, ismi değişmiş! Mevcut binadaki okul nereye taşınmış diye veliler ve öğrenciler merak edecekler!

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir ricada bulunmak istiyorum. Yeni eğitim öğretim yılında, geçtiğimiz yıla göre bina veya okul isimleri değiştirilen yerler ile yer değişikliği yapılan okulların listeleri ile yeni adresleri yerel basında öğrenci ve velilere duyurulamaz mı?

Sınav dönemlerinde il dışından veya değişik mahallemizde yaşayan öğrencilerin sınava girmek için okul sorduklarında tarif etmekte zorlanmayalım ve doğru bilgilendirme yapalım. Hangi okulun hangi mahallede bulunduğunu belirten bir basın açıklaması ile kamuoyunun bilgilendirilmesini Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bekliyoruz.

Yine okulların açılması ile ilgili ‘öğrenci servisleri’ konusuna değinmek istiyorum. Osmaniye’de öğrenci servis ücretleri kilometre uzaklığına göre mi, yoksa okullar ile servis kooperatif yetkililerinin belirlediği ücrete göre mi uygulanıyor.

Koşullar nasıl belirlenmiş olursa olsun, öğrenci servis ücretleri rakamları konusunda da veliler bilgilendirilmelidir. Okullar bugün açıldı, servis ücretleri hangi koşullara göre kaç lira olduğu bilgisi kamuoyunun da bilgisine sunulmalıdır.

Bir başka olay ise, öğrenci servisleri ücretleri peşin olarak aldıklarından, 15 günlük yarı yıl tatili ücretini de tam gün olarak almaktadır. 15 günlük ilk yarı tatilinde öğrenci servisleri başka işler yaparak ticaretini sürdürürken, evinde dinlenen öğrenci velisi bir aylık ücreti ödemektedir. Bir aylık öğrenci servis ücretinin bu yıl için 130 Tl olduğunu düşündüğümüzde, 15 günlük verilmeyen hizmetin miktarı 65 Tl etmektedir. 

Ayrıca 15 Mayıs 15 Haziran olarak ay girişinde alınan servis ücreti, 30 Mayıs sonrasında öğrencilerin derslerinin bitmesi, hava koşulları, öğretmenlerin karne doldurma, toplantılar ve benzeri nedenlerle ders yapılmadığından öğrenci servisleri de 30 Mayıs tarihinden sonra taşıma hizmeti yapmamaktadır. Ama 15 Haziran tarihine kadar veli parasını peşin ödemektedir.

İlk yarı ile ikinci yarı sonundaki günlerin toplamı 30 gün, yani tam ay yapmaktadır. Her iki boşlukta öğrenciye verilemeyen hizmetin bedeli 130 Tl’yi baz aldığımıza göre, veliden çıkmakta olduğu gibi ‘Adaletli düşünmek gerekirse’ öğrenci servisine ‘haksız ücret’ ödenme olayı ortaya çıkmaktadır.

Bir öğrenci velisi için 130 Tl parayı hizmet almadan ödemiş olması, bence çocuğuna bir eğitim-öğretim yılında vermeye çalıştığı okul harçlığından eksiklik olarak değerlendirilmelidir.

Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrenci-öğretmen-veli ve zor günler yaşayarak okulunu yönetecek olan Okul Müdürlerimize sağlıklı ve başarılı günlerde yaşanmasını umut ederim. 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar