28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3484
EURO35.1569
ALTIN2310.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Göz(lem)le okumak…

Okumak denildiğinde sadece önünüzdeki kitap veya dergiyi okumak anlamına gelmemeli. Çevrenizde yaşanan olayları da gözlerinizle ya da gözlemlerinizle okuyabilmelisiniz ki bazı gerçekleri veya gerçeklerin ipuçlarını yakalayabilesiniz.

Ankara’da yaşanan üzücü olayın sorumlularını arama peşine düştüğümüz bir anda, Diyarbakır’da bombalı araç patlatılması, İdil’de silahlı saldırı ve şehitler…
Osmaniye’mizde de bir evladımızı  şehit olarak önceki gün toprağa verdik. 

Ankara katliamı tartışılıyor; birileri çıkıyor farklı, bir diğeri farklı yorumlar getiriyor. Amerika ise daha farklı telden çalıyor. Amerika ile Rusya’nın tutumlarını ve isteklerini önceki günlerdeki yazılarımda biraz olsun sizlerle paylaşmıştım.

Türkiye’nin başkentinde, memleketimizin göbeğinde yapılan saldırı ile ilgili şu veya bu örgüt yaptı demekle veya ölen birinin fotoğrafını ismi ile basınla paylaşmakla bu olay sonuçlanabilir mi?

Aynı şekilde bur süre önce Ankara’da 103 kişinin katledilmesi ile ilgili de bazı isimler ile ölenlerin fotoğrafları basınla paylaşılıp, eylemi yapanlar olarak kamuoyu ile paylaşıldığını anımsıyorum.

Son saldırılar karşısında mevcut iktidarın dediği gibi ‘birlik’ oluyoruz. Saldırıya karşı tepkilerini gösteren; Tüsiad, Türkiye işveren sendikası, TOBB, TESK, Tügiad, TZOB, Müsiad, İstanbul Ticaret Odası gibi STK’lar açıklamalar yaptılar. “İşte birlik ve beraberlik budur”diyebiliyoruz. Ancak; olaylar kınamakla, tepki göstermekte  sona eriyor mu bunu iyi okuyabilmek önemli.

Eski Başbakan yardımcılarından Bülent Arınç; 2”Zaafı olan gereğini yapsın”diyor.Başbakan Davutoğlu; “Saldırıyı PYD’li terörist yaptı”diyor. CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel; “Bu saldırıdan devleti yöneten herkes sorumlu”diye konuşuyor. Kılıçdaroğlu; “Yazık günah bu ülkeye”diyor. Bahçeli; “Devlet şaşkın hükümet şaibeli”diye konuşuyor.PYD’nin lideri olduğunu söyleyen Salih Müslim; “Bu saldırı ile alakamız yok”diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan; “İnkar etseler de saldırıyı yaptılar”diye konuşuyor.

Ankara katliamının ardından konuşulanlar böyle gelişirken, saldırıyı yaptığı konusunda ismi verilip, fotoğrafı yayınlanan teröristin nereden nasıl ülkemize girdiği, nerelerde neler yaşadıktan sonra Ankara’ya kadar ulaşarak eylemi gerçekleştirdiği olayı ise akıllara durgunluk veriyor.

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasına ve basında yer alan haberlere göre; “Terörist Suriye vatandaşı. Suriye’den mültecilerle birlikte Türkiye’ye girdiği sanılıyor. Temmuz ayında ülkemize giriş yaptığı belirtiliyor.

Saldırıda kullanılan otomobil İzmir’de bir hırsızlık şebekesinden kiralanmış, sahte ehliyetle otomobil İstanbul’a götürülmüş ve 4 Ocak tarihinde internet üzerinden sahte plaka takılarak satılmış. Otomobil Diyarbakır’a götürülmüş ve burada bir süre dolaşmış. Şubat ayının ilk günlerinde otomobil Ankara’ya giriş yapmış ve bir haftalığına kiralanan otomobil geri dönmeyince, oto  kiralama şirketi olayı polise bildirmiş. Ancak tüm aramalara rağmen otomobil bulunamamış”

Olayların seyri böyle anlatılıyor. Yaşanan bu süreç ve gelişmeleri sizler nasıl okudunuz bilemem ama, insanlarımızın okumak yerine, başkalarının konuştuklarını dinlemek veya izlemek daha çok hoşlarına gider olduğu bir süreç yaşamaktayız.

Birileri bizler adına konuşursa, birilerinin konuştukları ile olaylara onların görüşlerine göre yorum getirirsek, birilerinin okuduklarını dinleyerek bilgi sahibi olma rahatlığı içinde bulunursak, nerede kaldı kendi yüreğimiz, aklımız ve düşüncelerimizin tepkileri?

Teröre karşı ortak ‘tavır’ koyuyoruz, yaşamak veya yaşatmak acıları, insanlık adına utanç verici olduğu kadar da acı bir gerçektir. Şehitlerimizi saygı ine anıyorum, saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar