28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3298
EURO35.0714
ALTIN2297.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gelecekti, gelmedi!

Geleceğim diye gidip te gelmeyenler, ya da gelemeyenlerle ilgili farklı olaylar yaşanır.

Gidişlerinin ardından, geri döneceklerini söyledikleri halde, bekletenler, umutlandıranlar günün birinde anımsandığında aranır ve sorulur. Nerede kaldı gelmedi? Gelecekti neden gelmedi diye?

Bir de dostluklar arasında yaşanan üzücü olaylar vardır. Dost veya arkadaş, hatta sırdaş olarak bildiğiniz, içinizi açtığınız kişilerin, günün birinde sizin iyilikleriniz için değil, kendi çıkarları uğruna sizi başları karşısında aleyhinizde olabileceği olaylarını yaşadığınız bile olmuştur.

Sizlerle bir halk hikmetini paylaşmak istedim. Olayın yaşanıp yaşanmadığı, halk hikmetlerinin birer ders çıkarıcı yönde anlatıldığını bilmekteyiz.

İşte paylaşmak istediğim halk hikmetinden bir örnek.

-Cezaevinde yatmakta olan bir mahkum, gününü tamamlamış. Dışarıya çıkacak ve arkadaşları ile vedalaşıyor, Arkadaşları o mahküm için sevinirken, kendileri için de ne zaman dışarıya çıkacakları günü özlemle bekliyorlar. Gününü tamamlayan mahkum arkadaşlarının hüzünlü gözlerine bakar; - “Arkadaşlar, beni özleyeceksiniz biliyorum ama, birkaç gün sonra yine aranızda olacağım!”diye konuşur,

Bu sözlerden bir anlam çıkaramayan diğer mahkümlar merakla birkaç günü beklemeye başlarlar. Aradan bir hafta, bir ay ve birkaç ay geçer.

Bir mahkum daha dışarıya çıkmak için arkadaşları ile vedalaşmaktadır. İçlerinden biri; “Sen dışarıya çıkıyorsun, bir arkadaşımız vardı ya hani Ali… Birkaç gün sonrasında yeniden aramızda olacağını söylemişti. Onun köyüne gitsen de bir görsen, ne oldu yaşıyor mu, kanlıları vurdu mu, veya ne işle uğraşıyor bize bir haber getirebilir misin!?”derler,

Cezaevinden çıkan mahküm evine gitmeden Ali’nin köyüne gelir, ne görsün, Ali kahvehanede tavla oynuyor. Ali’nin omuzuna vurarak; “Hani birkaç gün sonra yeniden aramızda olacağını söylemiştin, ne oldu!?”diye sorar,

Ali ayağa kalkar ve cezaevindeki koğuş arkadaşına sarılıp; “Bak arkadaşım! Ben Köyde iken davranışları halkı rahatsız eden bir kişi  vardı, onu öldürüp cezaevine gittim. Yıllar sonrasında  cezaevinden çıkıp köyüme döndük ki köyde gördüğüm kişilerin yarısından fazlası o öldürdüğüm adam gibi hareketler yapmaya başlamış. Düşündüm ve hangisini öldüreceğimi bilemedim. Ben de onlara ayak uydurmaya çalışıyorum”diye konuşmuş.

Burada nelerin anlatılmak istenildiğini, herkes kendisine göre anladığı kadar yorumlayabilir. Kimsenin okuduğu kadar anladığı olayına karışmak doğru olmaz.

Halkın gördüklerindeki olaylar arasında, konuştukları sözlerden bir örneklemeyi paylaşmak istersem;  

 “Ezan okunduğunda camiye koşarak gidebilirsiniz, ama bir kulun üzülmesinde payınız varsa, onun hesabını duasını ettiğiniz Allah’a nasıl hesap vereceğinizi bilmiyorsanız, gösterişe gerek yok!...”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar