28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3193
EURO35.1154
ALTIN2295.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gazeteciler Günü

Bugün 21 Ekim Dünya Gazeteciler günü olarak kutlanmaya çalışılırken, basın emekçilerinin yaşadıkları sorunların çözümünde farklı değişiklikler göremiyoruz.

21 Ekim 1860 günü ilk özel siyasi fikir gazetesi Tercümanı Ahval yayına başladı. Gazetenin sahipliğini Yozgatlı Çapanoğlu Agah Efendi ile İbrahim Şinasi tarafından yürütülmeye başlanmıştı.

Türk basın tarihinde 21 Ekim Gazeteciler basın bayramı olarak benimsenerek kutlanmaya başlandı.

Bugün Gazeteciler Günü diye başlarken, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına büyük özveri ile zaman kavramı gözetmeksizin zor koşullarda çalışarak görevlerini yerine getirmeye çalışan gazetecilerin yaşam koşullarını okurlarımız ne kadar iyi bilebiliyor?

Yaşanan gelişmeleri halkımızla paylaşırken, yoğun emeğin ürünü olarak ortaya çıkan gazetelerin sayfalarını bile açmadan kapı önlerinde paspas yapanlar veya vitrinlerinin camlarını silenlerin yoğun olduğu şehirlerde halkın sorunlarını yetkililer gerektiği gibi önemseyebilirler mi?

Yönetenler ile yönetilenler arasında köprü görevini yürüten gazeteciler, kentlerinin kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal gelişmelerini de gündeme taşıyarak emek harcadıklarını bilenlerin sayıları bir yerleşim biriminde nüfusun yarısı kadar bile olamıyorsa başarılı sonuçlar alınması zor olur.

Gazeteciler her koşulda dirençli ve diri, aynı zamanda aktif olmak zorundadır. Tarafsızlıkları ile birlikte özverili çalışmaları sayesinde mesleklerini yürütürken dinlenmeleri veya tatil yapmalarına fırsat bulamazlar.

Yaşadıkları ortam ve kamuoyu bilgilendirme adına, çalışmasında günün 24 saatini kendisine mesai olarak seçmiş olan gazeteciler, hastalansalar bile diri olmak zorunda bir çalışma temposuna sahip olmak zorunda hisseder kendisini.

Aile bireylerinden birinin hasta olması ile onları hastaneye götürse bile saatlerce yanında bulunmaya fırsat bulamayabilir. Cenazesi olduğunda toprağa verilmesinin ardından birkaç saat taziyeleri kabul edecek zaman ayırabilecek kadar yoğun çalışma ortamında bulur kendisini.

Günlük çalışma süreci içerisinde, sabahın erken saatlerinde başlayan hareketlilik, beyinden başlayıp, kollar, gövde ve ayakların yürümeleri ile birlikte aklı kullanmak, insanlara karşı saygılı ve anlayışlı olabilmek, yaşadığı ortamla barışık olabilmenin yöntemlerini üretmek zorundadır gazeteci.

Bu zor koşullarda yılın birkaç gününde bile olsa gazetecileri anlamak, onların çalışmalarındaki zorlukları bilmek onların çalışmalarını özendirme anlamına gelir.

Gazetecinin haberlerini doğru ve tarafsız olarak kamuoyu ile buluşturabilmesi için sosyal yaşamı kadar ekonomik yaşamı da önem taşımaktadır. Her koşulda toplum yararını gözetme sorumluluğu ile hareket eden gazetecilerin ekonomik sıkıntılar içerisinde yaşaması ile halktan yana tarafı yerine gazetesini besleyen kişi veya kurumlardan yana “taraf” olabilme olasılığı gündeme gelecektir.

Halk kendi sesi olan basına destek verdiği sürece, sorunları da daha çok yöneticilere yansıtılacak ve çözümlenme olaylarında da başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Mesleğini yerine getirirken her koşulda halktan yana tavırları, sorunların çözümlenebilmesi için vereceği uğraşta ilkeli, ödünsüz ve tarafsızca hareket ederek çalışan gazeteciler fazla olduğu kentlerde sorunlar barış içerisinde daha sağlıklı çözümlenecektir.

Tüm meslektaşlarımın 21 Ekim Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlık ve başarılar dilerim. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar