29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3643
EURO34.9818
ALTIN2324.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Esnaf olabilmek…

Kimseye esnaflığını öğretecek değilim, ancak tüketici dediğimiz yani müşterileri “veli nimet” görmeyen esnafın da geleceğinin sağlıklı olabileceğini düşünemiyorum.

Şimdi sizlerle paylaşacağım olay Osmaniye’mizde yaşandı. Bir vatandaş telefonla beni arayarak olayı anlattığında inanın esnafın ne hamle geldiğine mi yoksa, esnaflıktan uzak birilerinin mi olduğunu düşünmeye başladım.

Olaya geçmek istiyorum. Vatandaşımız yaklaşık 5 yıldır tüpgaz aldığı bir esnafı telefonla arayarak, evde tüpünün bittiğini, kendisinin ise bir-kaç saat içerisinde yanına gelerek parasını ödeyeceğini söyleyerek  tüp isteğinde bulunur.

Cep telefonu ile aradığı esnaf ise yarım saat içerisinde tüpü göndereceğini söyler, vatandaş eşini arayarak tüpün kısa sürede eve geleceğini bildirir.

Aradan iki saat geçer, tüp bayisinden vatandaş aranır; “Şu anda neredesiniz, evinize tüp götüreceğiz”diye konuşur.

Vatandaş teşekkür eder, “adresi biliyorsunuz, her zaman götürdüğünüz adreste, bilgisayarınızda da kayıt bulunmaktadır”diye konuşur.

Telefonun ucundaki ses bu kez; “Tamam evinizi biliyoruz beyefendi, ama parasını peşin almak zorundayız, nerede iseniz yanınıza gelip parasını alalım sonra tüpü evinize götürüp bırakırız”diye konuşur.

Vatandaş şok olmaktadır, her zaman aldığı ve parasını peşin olarak ödediği esnaf, parasını almadan eve tüpü götüremeyeceğini söylemektedir.

Karşılıklı konuşmalar; “Siz eve tüpü götürün ben işyerimdeyim, gelip parasını alabilirsiniz. Her zaman tüpü sizden alıyorum, böylesi bir olay ilk kez karşıma çıkıyor”diye konuşur.

Telefonun karşısındaki kişi ise; “parayı peşin almadan tüp gönderemiyoruz maalesef!”diye karşılık verir.

Vatandaş bu sözler karşısında strese girer; “Tüpü eve götürdünüz de paranızı mı alamadınız beyefendi! Ya da gelip benden para istediniz de ödeme mi yapmadım! Yıllardır sizinle çalışıyorum, siz bana güvenmeyip tüpümü eve göndermiyorsunuz, peki ben size nasıl güveneyim de tüpü almadan ödeme yapayım!? Bırakın kardeşim, sizden tüp filan istemiyorum, bundan sonra da benim adresimi bilgisayarınızdan silin! “diye konuşup telefonu kapatır.

Olayı dinledim, esnafı düşündüm. Acaba ekonomik olarak çok zor durumda mıydı? Ya da esnafın işçisi miydi telefonla arayan? Olay nasıl gelişirse gelişsin, işyeri sahibinin bu olaydan haberinin olduğunu düşünüyorum. Bir esnafın bu tavrı işyerinin geleceği açısından kendisine yarar yerine zarar verir!

Bence, vatandaşın tüpünü evine götürmüş olsaydı, evdekiler ödeme yapmadığı sırada telefon açarak; “evde para ödemiyorlar, siz mi ödeyeceksiniz!?” diye sorduktan sonra teslim edip etmeme olayını konuşmuş olsalar daha sağlıklı bir iletişim olacaktı.

Vatandaşın anlattıkları böyle, esnafın yaptığı ise bence hiç te doğru değil! Doğru ya, tüpü eve getirmeden sen paranı peşin istiyorsun, vatandaşa güvenmiyorsan eğer, vatandaş sana nasıl güvensin!? Sözü akla geliyor.

Bu arada ev tüpünün 95 liraya yükseldiğinden sanırım haberiniz olmuştur. Ekonomik yaşam iyiye gidiyor, evdeki hesapların çarşıya uymadığı günler yaşıyor vatandaşlarımız. 

Bizleri yönetenlerin ise ağızlarından bal akan sözcükler duyuyoruz. Keşke dudaklar arasından çıkan tatlı sözcükler gerçek olsa da yaşayabilsek…Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar