26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4664
EURO34.8347
ALTIN2448.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Eskisi gibi olamayacak

Ünlü şair Nazım Hikmet, “Yaşamak bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşcesine” diyordu bir şiirinin dizelerinde.

6 şubat sabahında yeni umutlar, güzel beklentilerle uyanmak isteyenler için 10 ilimizi etkileyen deprem, umutları enkaz altında bıraktı.

Yeniden hayata tutunabilmek, enkaz altından bir canlıyı daha çıkarabilme uğruna insanlar yoğun uğraş vermeye başladılar.

Enkazdan kurma çalışmaları sırasında insanların dayanışması ve yardımlaşmasındaki güzelliği gözlerimin önünden silemem.

Dili, dini, inancı, cinsiyeti ve milliyeti aynı amaç doğrultusunda kardeşlik örneği sergilediler.

6 şubat öncesinde düşman gözüyle görülen Fransızı, Yunanı ve diğer yabancı ülkelerden arama kurtarma ekiplerindeki insanların çalışmalarındaki tek amaç, “enkazdan bir canlı çıkaramaz mıyız!”şeklindeydi.

Böylesi olumsuz olaylar karşısında kardeşlik örneği sergileyen halkların, dünya da kardeşçe yaşayabilme isteklerini anlıyorduk.

“Sevgi ve barış varken, savaşmak ne diye!” Sorusu akla geliyordu.

Bundan sonrasında enkaz yığını haline gelen kentlerdeki yeni yerleşimler eskisi gibi olmayacak.

Eski cadde ve sokaklarda aynı işyerleri veya benzer binaları göremeyeceğiz. Bu kentlerin bir deprem sırasında bu hale gelebileceğini düşünemeyen veya düşünme zahmetinde bile bulunamayanların “ekonomik hırs ve çıkarları” uğruna şimdi acılarımızı yüreğimizde saklıyoruz.

Depremin ardından geçen günleri düşünüyorum,  bir de depremden önce düşünüp tasarladığımız programları anımsıyorum.

Bugün 28 Şubat ve ünlü Yazar Yaşar Kemal’in ölüm yıldönümü. Her yıl 28 Şubat günü Yaşar Kemal’in doğduğu Hemite Köyüne gider anma etkinliği düzenlerdik. Bu yıl için yine programlarımızı önceden tasarlamış 28 Şubat gününü beklerken, yaşanan deprem felaketinin yaralarını sarmakla uğraş veriyoruz.

Bunların da gelip geçeceğini söyleyerek kendilerini avutmaya çalışanlar olabilir. Enkaz çalışmaları sırasında yaşanan olumsuzluklarla ilgili yapılan çalışmalardaki eksik ve aksaklıklara tepki göstererek konuşan veya yazanlarla ilgili bir takım farklı uygulamalar yaşatılabilir.

Dikenli yollarda yürürken ayağındaki ayakkabının sağlam olmasına dikkat etmek gerekiyor. Yürürken ayağını diken kanatmışsa eğer, dikene kızmak yerine tabanı sert bir çarık giymediğin için kendini sorgulamalısın.

Karlı yolların buz tutması halinde araçla seyrederken frene bastığın zaman yoldan kayarak şarampole yuvarlanabileceğini aklına getirmelisin.

Kar yolları kapatabilir, yollar buz tutabilir. Kar ve buzlanmaya kızmamalısın, aracı kullanırken direksiyon hakimiyetinin önemine dikkat çekmelisin. Malum ya O hal deyiz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar