19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6015
EURO34.8526
ALTIN2496.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Eskisi gibi değil!..

Yaşanan olaylar, gelişmeler, çalışmalar neticesinde dünlere bakıldığında, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını görmekteyiz.

Ülkemizde bir zamanlar Cumhurbaşkanı ve Başbakan ülke yönetimini oluşturuyorlardı. Sonrasında Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemine geçilmesi ile Başbakanlık kaldırıldı. 

Ardından bazı Bakanlıklar birleştirildi, yenilerine alışmak vatandaşın zamanını almaya başladı.

Vatandaşlarımızın bazıları ise hala eski Bakanlık ve kurum isimlerini kullanmayı bırakamadılar.

Dün Valilik İl Sivil Toplum kurumla İlişkiler Müdürlüğünün bilgilendirme toplantısı yapıldı. Eski adı İl dernekler müdürlüğü olan bu kurumun yeni adına Dernek yöneticileri alışmak yerine, bazılarının haberleri bile yoktu. Hatta bazı Dernek yöneticilerinin ise hala “Dernekler masası” olarak tanımladıklarını da öğreniyorduk.

STK’lar bu kurum çatısı altında buluşturuluyordu. Derneklerin yanında, Sendikalar ve Siyasi partiler de bu çatı altında toplanıyordu. 

Eskilerde dernekler ilgili kurum yetkilileri tarafından yıl içerisinde denetlenir, defterleri ile kayıtları incelenir, eksik ve aksaklıkların düzeltilmesi birlikte yapılırdı.

Elektronik ortama geçilmesi ile birlikte Dernek Başkanlarının kimlik numaraları üzerinden bir de şifre verilerek dernek beyannamesinin DERBİS üzerinden verilmesi ile buradaki bilgiler direk Genel Merkeze iletilmiş olmaya başlıyordu.

Bu arada sistem üzerindeki bilgilerin doğru verilmesi önem taşıdığı gibi, para cezalarının da uygulandığından yine bir  çok STK yöneticinin haberi olmadığını görmekteydik.

Dünkü toplantıda dernek yöneticileri bilgilendirme sunumunu dinlerken, şaşkınlıklar yaşadıklarına tanık oldum. STK’lar eskisi gibi denetlenmiyordu ama, sistem üzerinden denetlendiğinin farkında olmayan yöneticiler hataları veya eksiklikleri karşısında ne gibi para cezası alabileceklerinden habersizdiler.

Osmaniye ‘de 600’ün üzerinde dernek bulunuyor. Sadece Merkezde 400 dolayında derneğin faaliyette olduğunu düşündüğümüzde dernek kurmak, amaçları doğrultusunda çalıştırmanın kolay olmadığını sanırım dünkü toplantıya katılan dernek yöneticileri anlamış olmalı.

Tüzükteki maddelerin işletilmesi, genel kurul toplantıları, üye sayıları ile birlikte değişikliklerin bir aylık süre içerisinde DERBİS üzerinden bildirim zorunluluğu, bunların yapılmaması halindeki yaşanacak ceza durumları ayrıntıları ile anlatılıyordu.

Bilenler için bir sorun çıkmazdı, ancak bilmeyenler ve sorup öğrenmeyenler için STK oluşturmak ve çalıştırmanın öyle kolay olmadığı ve olmayacağının da bilinmesi bir kez daha ortaya çıkıyordu.

Çoğunluğunu Cami derneklerinin oluşturduğu kentimizdeki bu STK yöneticileri, Mahallelerine cami yaptırmak amacı ile dernek kuruyorlar, makbuz bastırıyorlar, para topluyorlar ama yıllarca kurdukları derneğin camisinin inşaatını bitiremiyorlardı.

Sadece Cami dernekleri değil, tabelaları bile olmayan ancak resmiyette dernek olarak görünün STK’ları düşündüğümüzde, yılda bir kez bile etkinlik yapmadıkları yine bilinebiliyordu. 

Var olmak, varlığını sürdürebilmek ve amaçları doğrultusunda çeşitli etkinlikler yapmak kolay değilse, bu işe girmeyecek ve sadece kağıt üzerinde STK olarak bulunmayacaksın. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar