29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Erkek milletiz…

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan nüfus rakamına baktığımızda, Osmaniye’de erkek sayısının kadın sayısından fazla olduğunu gördük.

Ayrıca Osmaniye’nin genç nüfusa sahip olduğu da yine eldeki verilerden anlaşılıyor.

Osmaniye merkez ve Kadirli ilçemizde nüfusun artış hızında önemli ölçüde farklar ortaya çıktı. Osmaniye merkez ve Kadirli ilçemizdeki OSB’nin bu konuda önemli katkılarının olduğunu, insanların iş alanlarına göç ettiklerini görüyoruz.

Osmaniye il genelinde erkek sayısının kadınlara göre 3 bin 647 kişi fazla olduğunu anlıyoruz.

2012 verilerine baktığımızda ise  erkek sayısının kadınlara göre 3 bin 779 kişi fazla olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz yıl ile bir önceki yıl arasındaki kadın ve erkek sayılarına baktığımızda erkek doğum olayında 132 kişilik bir azalma göze çarpıyor.

Belde ve köylerimize baktığımızda; erkek nüfusunun kadınlara göre bin 392 kişi fazla olduğu görülüyor. Buradan da anlaşılıyor ki, belde ve köylerimizde yaşayan kadın sayıları, kent merkezine oranla daha fazla olarak görülüyor.

Türkiye’de 81 il arasında nüfus bakımından 42. sıradaki yerini korumuş oldu.

Son verilere göre Osmaniye il nüfusunun 500 binlerde olduğunu görmekteyiz. Bu arada 500 bin’in üzerinde bir nüfusun Osmaniye’de yaşadığını da söyleyebiliriz.

Suriye’den gelip Osmaniye’deki konaklama merkezinde ve mahallelerde yaşayanların sayılarını düşünelim. Cevdetiye beldesindeki konaklama merkezinde kalan Suriyeli misafirlerin sayılarının 9 bin dolayında olduğunu, kent merkezi ve diğer ilçelerimizde konaklayanların da sayılarının 5 bin dolayında olduğunu düşünelim.

Eldeki verilere baktığımızda belde ve köylerimizde yaşayanlar bir önceki yıla oranla  19 bin 68 kişiden, 124 bin 114 kişiye düşmüş. Kırsal alandan kente bir göç yaşandığını görmekteyiz.

Osmaniye il nüfusunun bu günkü hali ile  bin 19 kişilik bir eksikle 500 bine yaklaştığını görmekteyiz. Bu rakamın kayıt dışı olduğunu düşündüğümüzde ise Osmaniye il nüfusunu 500 bin kişi olarak değerlendirebiliriz.

Osmaniye nüfusunda doğum olaylarının geçmiş yıllara oranla fazla olmadığını, ancak sanayinin gelişmesi, yeni iş alanlarının hizmete girmesiyle birlikte nüfus sayılarının göçlerle arttığını söyleyebiliriz.

Verilerin ileriki günlerde daha da açıklık kazanması ile birlikte, Osmaniye’de yaşayan; Şanlıurfa, Bingöl, Malatya ve benzeri il doğumluların sayılarını gördüğümüzde göç alan bir kent olduğumuzu bir kez daha anlamış olacağız.

Osmaniye’nin gelecekte yoğun nüfusa sahip, iş bulma olanaklarının arttığı, daha çok göç alan bir il olacağını Osmaniye Organize ve Sanayi bölgesinin kurulduğu yıllarda yetkili ağızlardan duyduğumuzda önce kuşku ile bakmıştık. Ancak bugün gösteriyor ki, Osmaniye nüfusundaki artışlar sanayinin gelişmesiyle birlikte çeşitli illerden gelen insanlarla yoğunluk kazanıyor.

Osmaniye’nin gelişmesinin daha da hızlandırılması için eldeki olanakları iyi değerlendirmek, iş potansiyelinin artırılması için işadamlarımızın yeri işyerleri açmaları önem taşıyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar