18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4987
EURO34.7943
ALTIN2488.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Erkek milletiz

Osmaniye’nin 2015 yılı sonu ile nüfusu belirlenmesi ile, erkek nüfusunun kadınlara oranla 5 bin 45 kişi fazla olduğu ortaya çıktı.

Bir önceki yıla baktığımızda Osmaniye’de yaşayan erkek sayısının, kadın sayısına göre yine fazla olduğunu görmekteyiz.

Osmaniye’nin toplam nüfusu 512 bin 873 kişiye yükselirken, bir önceki yıla oranla 6 bin 66 kişilik artış ortaya çıkıyor. Oysa 2014 yılındaki nüfus artışının bir önceki yıla oranla  7 bin 26 kişi olduğu görülüyor.

Osmaniye’de nüfus artış hızında düşüş gözlenirken, nüfus yoğunluğunda çok az bir artış görülüyor.

Son nüfus verilerine göre Osmaniye nüfusunda bekar sayıları da belirlenmiş. Toplam 107 bin 569 kişinin bekar olarak belirlendiği
Osmaniye’de 46 bin 854’ü kadın, 60 bin 715 kişinin de erkek olduğu görülüyor.

Osmaniye’de yaşayan erkek sayılarının fazla olduğu kadar, bekar erkek sayılarının da çok olduğu ortaya çıkıyor.

Yine son nüfus verilerine baktığımızda, genç bir nüfusa sahip olduğumuz görülüyor.

Osmaniye’de yaşayanların, 15 yaş üstü olarak bildiğimiz genç nüfus sayısının 364 bin 770 rakamında olduğunu gördüğümüzde, ilin nüfusunun yarısından fazlası genç nüfustan oluştuğu ortaya çıkıyor.

Yaşlı nüfus oranına baktığımızda ise kadınların erkeklerden daha fazla yaşta oldukları görülüyor.

Osmaniye’de yaşayanların 85 ile 89 yaş arasında olanların sayısı 2 bin 124 kişi olarak belirlenirken, bu sayısın 697’sinin erkeklerden, Bin 427’sinin ise kadınlardan oluştuğu belirlenmiş. Buradan da görüldüğü gibi Osmaniye’de yaşayan nüfusun 85-89 yaş arasındakilerden kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşadıkları anlaşılıyor.

Yine Osmaniye’de yaşayanların 90 yaş ve üzerindekilerin sayısının 794 kişi olduğu görülürken, bunlardan 187’sinin erkek, 607’sinin ise kadınlardan oluşuyor.

Osmaniye’de yaşayan 90 yaş ve üzerindeki sayıya baktığımızda kadın sayısının erkeklere oranla iki kat fazla olduğu görülüyor.

Nüfus sayısı bakımından erkek nüfusumuz fazla, ama yaşanabilirlik açısından baktığımızda kadınların daha uzun yaşadıkları olayı ortaya çıkıyor.

TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2013 yılı sonu itibarı ile Osmaniye’de erkek sayısı 3 bin 647 olarak belirlenirken, 2014 yılı Aralık ayı sonu itibari ile erkek sayısının kadınlara göre 5 bin 63 kişi olduğu, 2015 Aralık ayı sonunda ise yine erkeklerin kadın sayısına göre 5 bin 45 kişi fazla olduğu görülüyor.

Osmaniye’de yıllardır erkek sayısının kadınlara oranla fazla olması olayına baktığımızda, erkek doğumların fazla olabileceği veya kadın ölümlerinin erkeklere oranla fazla olabileceği akla geliyor.

Osmaniye Belediyesi’nin günlük cenaze listesini gazetemizde yayınlarken, kadın ölüm oranlarının erkeklere oranla fazla olduğu dikkatimizi çekiyor.

Örneğin bugünkü cenaze listemize göz attığımızda; 10 kişilik cenaze listesinde 6 kişinin kadın isimlerinden oluştuğunu görmekteyiz.

Buradaki karşılaştırma sadece bizim varsayım olarak değerlendirmelerimizden biri olarak görülmeli, kentte yaşayan erkek sayılarının kadınlara oranla fazla olmasının daha farklı nedenlerinin olabileceği düşünülmelidir. Saygılarımla…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar