24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5841
EURO34.9306
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ekmek israfı

Dün 2 Lise öğrencisini uğradı bana. “Ekmek israfı” konusunda bir araştırma tezi hazırlıyorlarmış.

Öğrenciler soruyor, ben de yanıtlıyorum. Ekmeğin israf edilmesi, saklanması, son yıllarda fırınlarda çıkan ekmeklerin kalitesi, israfın önlenebilmesi için yetkililerin yapması gerekenler, vatandaşlara öneriler ve uyarılar gibi konuları görüşüyoruz.

Ekmeğin israfının önlenebilmesi için öncelikli olarak yıllardır savunduğum bir tez var; tek kişilik ekmekler üretilmesi.

Şu anda kentimizde 250 gramlık ekmekler üretilip satışa sunuluyor. Sağlıklı beslenme noktasında ekmek tüketiminin en aza indirilebilmesi için 250 gramlık bir ekmek üç kişilik olarak düşünüyorum.

Bir kişi 250 gramlık ekmeği tüketemeyeceği için öğle veya akşama kalacaktır. Akşama kalan ekmek ise bayatladığı için yenilmesi zor olduğundan çöpe atılmaktadır.

Ekmekle ilgili son yıllarda çeşitli uyarılar ve öneriler uzmanlar tarafından dile getirilmeye başlandı. Ekmekteki katkı maddeleri ile birlikte buğdayın kalitesi gibi olaylar da buna eklenerek sağlıklı beslenmenin ve obeziteye önlem olarak ekmek tüketiminin oldukça az olması veya hiç yenilmemesi gibi uyarılar yapılmaya başlanır oldu.

Sadece ekmek değil, tuzlu ve şekerli gıdalardan da uzak durulması yine sağlıklı beslenme yönünden uzmanlar tarafından insanlara önerilmeye başlandı.

Yeniden ekmek israfı konusuna dönmek gerekirse; tek kişilik ekmek üretilmesi olay, küçük gramajlı ekmeklerin tüketilme olayı olarak görmekteyim.

Büyük lokantalar ve yemekhanesi bulunan fabrikalarda ekmek israfının oldukça fazla olduğunu görmekteyiz.

Askeri birliklerin yemekhanelerinin atıklarının döküldüğü alanlarda yine ekmek israfının oldukça fazla olduğunu görebiliyoruz.

Tüketilemeyen, bayatladığı için ekmeklerin çöpe atılması yerine belli noktalarda ayrı kutularda toplanarak bunların ormanlık alanlardaki hayvanlara yem olarak bırakılması sağlanmalıdır.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’ndeki bir grup öğrencinin topladıkları tarihi geçmiş gıdalar ile atılan ekmekleri Amanos dağlarının eteklerine bırakmaları kutlanacak bir olaydı.

Bu gençlerimizin yaptıkları, hem çöpe atılan ve kullanılmayan gıdaların ayaklar altında kalmasını kurtarmak, hem de ormanlık alanlarda açlık çeken yaban hayvanlarına yem olarak kullanımlarını sağlamak olarak görülmektedir.

Kentin belli noktalarında oluşturulacak atık bidonlarına bayat ekmek ve kullanılmayan gıda ürünleri bırakıldığında, belli günlerde de bunların alınarak ormanlık alanlardaki yaban hayvanlarına yem olarak atılmasını sağlanabilir.

Ekmek israfını öncelikli olarak aile bireyleri de kendileri yapmalıdır. Her sofraya oturulduğunda gereğinden fazlasının yenilmesi ve ekmeği yarım bırakmak yerine yenilebilecek kadar alınıp tüketilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, bugün çöpe atılan bir dilim ekmeği bulamayan insanlar, yoksul ülkelerde açlıktan ölen çocukların yaşadığı bir dünyadayız.

Bulduğumuz zaman hor kullanırken, günün birinde bulamayabileceğimi ve bir başka evlerde bunu bulamayanların da olabileceğini unutmamalıyız.

Açlık ve mutsuzluktan uzak, sağlıklı günler dileklerimle, saygılar….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar