26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5468
EURO34.9721
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

EKB aracıları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, binalarda zorunlu hale getirilen “Enerji kimlik belgesi” ile ilgili uygulama öncesinde, bazı firma görevlilerinin konutları dolaşarak, yazı bırakmaya başladıklarına rastlıyoruz.

Bakanlığın, “5627 sayılı enerjiu verimliliği kanunu gereği, kamu ve özel kullanımına ait binaların enerji tüketim performansına göre kimlik belgesi oluşturulması şartı” getirildi.

Binalara ilgili enerji kimlik belgesi verilmesi amacı ile firmada yetkili olduklarını söyleyen bazı kişilerin konutları dolaşarak yazı bıraktıkları olayları yaşanmaya başlandı.

Bakanlığın bu uygulamasında aracılık görev yetkisi alan firma veya firmalar olabilir. Ancak, firmada çalışanların mahalleleri dolaşarak konuklardaki insanlara; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden geliyoruz”diyerek, insanları tedirgin edici konuşmalarla ikna etmeye çalışmaları etik bir davranış olmasa gerek.

Vatandaşımızla konuşurken, kendilerinin özel ama yetkili firma olduklarını söylemek yerine, “Bu belgeyi almazsanız evinizi satamazsınız, bini bizden alacaksınız”gibi korku verici sözler kullanmaları doğru bir davranış olmasa gerek.

Ayrıca, konut sahiplerinin telefonlarının alınması, verilen belgelerde “7 işgünü içerisinde başvuru yapmaları” gerektiği yönünde yazı bırakılması insanlarda panik oluşturmaktadır.

Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu konuda halkımızı bilgilendirici bir açıklamada bulunmasını, kentteki yetkili firmaların isimlerini belirtmesini bekliyorum.

Uygulama 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek, ancak

vatandaşların bu belgeleri özel firmalar dışında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alıp alamayacakları olayının açıklığa kavuşturulması önem taşımaktadır. Yetkili firma olduklarını söyleyerek, vatandaşlara korkulu anlar yaşatan kişilerin, sözkonusu yetki belgesini verebilmeleri için uzman elemanlarının bulunup bulunmadığı da merak ediliyor.

İnsanları bir olayla ilgili bilgilendirmediğiniz zaman, kuşku ile bakılması da doğal karşılanmalıdır.

Son süreçte bir takım olumsuz olayların yaşanması, farklı şekilde yapılan zamlar insanların psikolojik anlamda yaşantılarında olumsuz hareketleri de beraberinde getirmektedir.

Bu konuda ilgili Bakanlığın il Müdürlerinden medya yolu ile halkımızı bilgilendirmelerini, belli zamanlarda toplantılar yapmalarını bekliyoruz.

Vatandaşa verilecek olan belgelerin, bazı farklı kişiler tarafından “geçersiz belge” düzenleyip düzenlemeyeceklerine dikkat edilmesi noktasında da bilgilendirmeler yapılarak, halkımızın zor durumda kalmasının önüne geçilmelidir. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar