26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5096
EURO34.8709
ALTIN2451.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

e-bisikletler

Osmaniye’de elektrikli bisikletlerle ilgili, karayolları  trafik yönetmeliği yerel gazetelerde haber olarak yayınlandı.

İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada elektrikli bisiklet sürücülerinin de diğer araç sürücüleri gibi trafik kurallarına uymasını önemsetiyor ve gerekli olduğunu vurguluyor.

Elektrikli bisiklet kullanıcılarının sürücü belgesine sahip olmaları ve diğer istenilen koşullara uymaları zorunlu hale getirilmesi ile bundan sonraki süreçte öyle kaldırımlarda veya ters yönlerde elektrikli bisiklet sürücülerini göremeyeceğiz.

Olması gereken ve uyulması gereken koşulları biz insanlara yasaların veya kuralların anımsatmasını beklemeden hayata geçirmiş olsak daha sağlıklı bir yaşam süreceği bir gerçektir.

Elektrikli bisikletleri kullananlar, farklı bir araç kullanıyormuşcasına, karayolunda, cadde veya sokaklarda seyrederken yayaları ve diğer taşıtların seyirlerini olumsuz yönde etkiliyorlardı.

Yetişkin insanların yanında çocukların da kullandığı elektrikli bisikletleri bundan sonra kullananlar dikkat edecekler. Bundan sonraki süreçte elektrikli bisikletlere de karayolları yönetmeliğinin gerektirdiği koşulların uygulanmasının yerinde olduğunu burada belirtmek isterim.

Bazı kişiler, elektrikli bisikletlere uygulananlardan rahatsızlık duyabilir. Ancak, hız limitini düşündüğümüzde, bir de bir yayaya çarpması durumunda yaralanma olayında elektrikli bisikletlerin yaralama yapmayacağını söyleyemeyiz.

Bisikletin bile bir çocuğa çarpması neticesinde yaralanma olaylarının olabileceğini düşünmek zorundayız. Bisikletlere de en azından plaka takılmalı, sürücülerinde bazı eğitimler sonunda bir belge verilmelidir diye düşünüyorum.

Bundan sonraki süreçte elektrikli bisiklet sürücüleri aldıkları cezalar karşısında belki tepkisel davranacaklardır. Ancak, diğer araçlar gibi karayolu trafiğinde seyretmeleri halinde herhangi bir ceza durumu ile karşılaşmayacaklardır.

Otomobillerin karayolunda hız limitleri ve alacakları yolcu sayıları nasıl belirlenmişse, motosikletlerin alacakları taşıma kapasitesi nasıl belli ise, elektrikli bisiklet ve normal bisikletlerde de aynı koşulların uygulanması canların korunması açısından önemli olduğu bilinmelidir.

Elektrikli bisiklet sürücüleri, uygulamaya konulacak olan yönetmeliğe uydukları zaman, hem araçlarının, hem de kendilerinin can güvenliği açısından önemini Sözkonusu  yönetmelik önümüzdeki yılın Ocak ayı veya şubat ayında elektrikli bisiklet sürücülerine uygulanacak, ondan sonraki süreçte de kaldırımlarda veya çarşı içerisindeki yollarda ters yönden gelinmesi olayları en aza indirilecektir.

Elektrikli bisikletler için başlatılacak olan bu uygulamanın kent içi trafiğinde sağlıklı seyirler getireceği gerçeğinin yanında, otomobil sürücülerine de bir anımsatma yapmak istiyorum.

Trafik görevlileri, gün içerisinde “çift yönlü park ve engelli yerine park” olaylarında bir çok otomobile ceza yazdıkları halde, cezalardan usanmayan bazı sürücülerin sanki inat edercesine aynı hatayı yapmayı sürdürdüklerine tanık olmaktayız.

Otomobil sürücülerinden önemle rica ediyoruz, çarşı içerisindeki engelli yoluna park etmeyi bırakınız. Kaldırımdan gitmekte olan yaya veya engelli araçlarındakiler siz veya bir yakınınız da olabilir.

Engelli yolunu engelleyen otomobil sürücülerine kimler neler söylediğini aklınıza getirerek, İnsanlara saygılı olmalısınız. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar