29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3878
EURO35.1575
ALTIN2324.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Duyarsızlık…

Köşemde yazdığım olaylarla ilgili bazı arkadaşlarımın tepkileri anlamakta zorlanıyorum.

Bu arkadaşlarım arasında bir de meslektaşlarım benzer tepki gösterdiklerinde kafam iyiden iyiye karışıyor.

Osmaniye Devlet Hastanesi’nin katı atık tesislerindeki taşma olayı ile birlikte asfalta boşalan lağım suyunun haberini yapmış olmamın sonucunda bir meslektaşımın tepkisini anlayamadım.

Hastane girişinde koku ve lağım suyu karşılayacak sizi, aracınızla bu suyun üzerinden geçip hastaneye ulaşacaksınız böyle bir haberi yaptığınız için meslektaşınızın biri çıkacak; “Sana mı düştü kaygısı bu olayın. Boş ver böyle işleri!”diyecek.

Resmi kurumlardan matbu iş alan bazı matbaaların gazetelerinin böylesi haberleri yapmadığı ve görmezden geldiğini biliyoruz. Onlar, iş ilişkileri ve ticari kaygıları nedeniyle bazı kurumlarla anlaşmazlık yaşamak istemiyorlar.

Günlerini gün edip öylece gazetelerini yayınlamayı sürdürüyorlar. Bazıları ise herhangi bir siyasi partinin haberleri ile sütunlarını süslerken, bazıları da yerel yönetimlerin haberlerini sütunlarına taşıyor.

Benim bildiğim ve öğrendiğim gazetecilik ise, doğruya doğru, eksik olana eksik, hatalı olana da hatalı olduğunu kamuoyu ile paylaşmak olmalı.
Herhangi bir yerel yönetimle ilgili eksik veya hatasını gösteren haber yapıldığında, bir başka gazetenin sahibi veya muhabiri gidip te bunun aksini kanıtlarcasına  o yerel yönetimin lehine haber yapma olayında kamuoyunu yanıltmak isterken, karşılığında aldıklarının da meslek etiği açısından uygun olmadığına inanırım.

Hastane bir sağlık kurumu ve buraya giden insanlar sağlık hizmeti almaya gidiyorlar. Lağım suyunun dışarı taşarak akması sonucu çevreye vereceği zararlı mikropların canlılarda, özellikle de insanlarda ne gibi hastalıkları oluşturacağını sağlık çalışanları bilirler.

Sorunun giderilmesi için bizlerin haber yapıp uyarmaları yerine, hastane yetkilileri böylesi bir olay karşısında harekete geçerek arıtma tesislerini kuran firmaya gereken uyarıları yapmaları gerekir.

Bu arada benim meslektaşımın da hastane yetkililerinin zarar göreceğini düşünerek, “böylesi olayları yazmasan iyi olur. Yarın hastane ile ilgili bir işin olduğunda olumsuz yanıt alırsın!” gibi tepki göstermesini anlamakta zorlandım doğrusu.

Bir yerlerde belli makamlara gelerek, yöneticilik yapanlar, iş ve hizmetlerini hakkı ile vermeleri gerekir. Halkın sağlığı bunun başında geldiğine göre, halka hizmet noktasında eksik veya aksaklıklara göz yummamı benden kimse beklemesin.

Gazetemizdeki bir haberde küçük bir harf hatası olduğunda telefon açarak bize hatalarımızı anımsatanlara ben teşekkür ediyorum. Gazetedeki haber içerisindeki küçük harf hatası için bizi acımasızca eleştirenlere de rastladım. Böylesi kişiler haksızlıklara uğradıkların da da aynı şekilde tepki gösterebilseler ve olaylara duyarlı olabilseler sorunları en aza indireceğimize inanıyorum.

Sorunları yazan gazetecilere, “Boş ver, sana mı kaldı haksızlıklarla uğraşmak!”diyen anlayışın sayesinde bu günkü olumsuz olayların başımıza geldiğini anımsatırım. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar