25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5192
EURO34.9704
ALTIN2429.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dosyalayabilmek!..

Nereden mi çıktı şimdi bu!? Kırtasiyede satılıyor bilmiyor musunuz!? Telli dosya işte canım, hani bunların bir de telsizleri var. Telli dosyalar diğerlerine göre sağlam oluyor. Sağlam dedikse; belgelerinizi önce delgi zımbası ile deldikten sonra teline taktıktan sonra dosyaya yerleştiriyorsunuz. Telsiz dosyalarda belgeniz kayıp düşebilir, ama bu dosyalar teli ile belgenizin düşmesini engelliyor.

Telli dosya, belgelerinizi bir arada tutup saklayabilmek için her zaman bulundurmanız gereken belge koruyucusu ve saklayıcısıdır.

Diyelim ki, bir şiir yazdınız veya herhangi bir önemli bilgi bulunan belgeniz var. Fotokopisini çektirdiniz, ya da bilgisayarda yazıp çıktısını aldınız. En iyi belgelerinizi elinize kolay gelebilecek şekilde bir A4 boyutundaki kağıtta saklamanız daha iyi olacaktır.

Belgenizin çıktısını aldınız diyelim. Tam orta yerinden ikiye katlayıp, delgi zımbası ile de büktüğünüz yeri ortalayarak deldikten sonra, dosyanızın telini ayırıp açın, deldiğiniz noktalardan kağıdınızı yerleştirdikten sonra tellerini bükerek kapatın. Sonrasında dosyayı kapatıp üzerine de bir not düşebilirsiniz. Dosyanızın sırt kısmında not düşebileceğiniz kadar bir karton parçası mutlaka bulunmaktadır.

Belgenizi sağlam şekilde telli dosyanın içerisine yerleştirdiniz mi, çocukların elinin ulaşamayacağı bir yere yerleştirmelisiniz. Kitaplığınız varsa eğer en uygun yer burası olabilir.

Belgelerinizi sakladığınız telli dosyaları nereye koyduğunuzu unutmamalısınız. Günün birinde gerek duyduğunuzda, nereye koyduğunuzu unutup ortalığını darma dağınık yaptığınızda sinirleriniz gerginleşmesin!

Telli dosyaların hepsinin tek görevi vardır; belgeleri içerisinde saklamak ve gerektiğinde kapaklarını açarak belgelerinizi size sunmaktır.

Bu dosyaların hepsinin görevi aynıdır ama, renkleri farklı olabilir. Çoğunlukla mavi renkli telli dosyalarını görmüş olsanız da, sarı, siyah ve beyaz olanları da bulunmaktadır. Ayrı renklerde dosya üretilmesinin amacı ise, özellikle önemli bilgi ve belgeleri bir arada tutup saklamak isteyenlerin; belgelerin özelliğine göre farklı renkteki kapaklı olan dosyalara konularak, hangi renkli dosyada ne tür belgenin bulunmasının kolayca anlaşılması amacı ile kullanılmasıdır.

Dosyalarınızın renkleri sadece sizin saklamak istediğiniz belgenin özelliği ve içerisindeki bilgilerin içeriğine göre kolayca bulabilmenizi içerirken, kullanım amacı aynıdır.

Dosya; telli veya telsiz olabilir. Sadece telsiz olanları dosyanın içerisindeki bükülmüş bölüme yerleştirirsiniz. Telli olanında ise teli ile tutturarak dosyaya koyarsınız.

Dosyaların içerisindeki belgelerin dolması halinde, bunları daha kolay ve rahat saklayabilmek için klasörler üretmişler. Klasörlerin de sırt bölümlerinde not alabileceğiniz bir karton parçası bulunmaktadır.

Klasörler, birden fazla dosyayı içerisinde saklar ve bir arada bulundurur. Klasörler belge dosyalarınızdan 8-10 tanesini bir arada tutabilecek kalınlıkta ve içerisi geniştir.

Değişik renkteki dosyalarınızı tek bir klasör içerisinde bir araya getirseniz bile, içerisini açtığınızda telli dosyaların renklerinden hangisinin içerisinde hangi içerikte belgenizin bulunduğunu anlayabilirsiniz.

Telli dosyaya belgenizi takarken belki parmağınızı kestirebilirsiniz, ama telsiz dosyalarda böyle bir üzücü olayla karşılaşmazsınız. Hangi türünü kullanmak istiyorsanız, kolaylık dilerim. Esenlikle….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar