26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO34.9547
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Doğduğu şehir değil, Çankaya sahip çıktı

Söz uçar yazı kalır denilir ya, sözler günün birinde unutulsa da, yazılar tarihler geçse de unutulamaz.

Bir zamanlar Türkiye’nin Nobel Edebiyat ödülü olarak gösterdiği ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal, doğduğu kent Osmaniye’de değer görmese de, değer gösterenleri gördüğümüzde seviniyoruz.

Yaşar Kemal kitaplarında Osmaniye’nin Hemite Köyü doğumlu olduğunu yazar. Çünkü 6 Ekim  1923 tarihinde Yaşar Kemal Hemite (Gökçedam) Köyünde dünyaya gözlerini açmıştır.

İlkokul yılları bu köyde geçer, hala onun sınıf arkadaşlarından birkaç insan hayatta bulunmaktadır.

Yaşar Kemal’in bir çok ilimizde ismini taşıyan Kültür ve Sanat merkezleri bulunmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Çankaya Belediyesi, vatandaşlardan gelen talepleri Belediye Meclisi’ne taşımış.  Or-An Sitesinde bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nin ismini, Belediye Meclisi’nde oybirliği ile Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Merkezi olarak değiştirilmesi kararı alınmış.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Yaşar Kemal gibi dünyaca ünlü bir edebiyatçının isminin yaşatılmasından duyduğu memnuniyetten dolayı Belediye Meclis üyeleri ile talepte bulunan vatandaşlara teşekkür ediyor.

Ankara’da çok sayıda Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi bulunmasından dolayı, bu sayıda karmaşa yaşanması  nedeniyle Kültür Merkezi isminin değiştirildiğini de öğrendim.

Olayda Nazım Hikmet ismi için sıkıntı olmayıp, Ankara’nın değişik ilçelerinde ismini taşıyan Kültür ve Sanat Merkezleri bulunması nedeniyle değişikliğin olduğu belirtiliyor.

Bu arada Yaşar Kemal’in doğduğu, ilkokulu okuduğu, hatta öğretmenlik yaptığı Osmaniye’de Yaşar Kemal isminin yaşatılması için ne gibi girişimler yapıldığını yerel yönetimlere sormak istiyorum.

Kadirli Belediyesi bu konuda girişimde bulundu ancak, ne oldu ise Yaşar Kemal ismi yerine, ünlü romanının ismi olan “İnce Memet” daha uygun görüldü.

Osmaniye İl Belediye Başkanı Kadir Kara, bugün üçüncü dönem Belediye Başkanlığında görevini sürdürüyor.

 “Ekmek ödüllü 18. Şiir yarışması” ödül töreni olan 24 Nisan 2015 Cuma günü Kıbrıs Şehidi Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı’nda etkinlik düzenlemiştik.

26 Şubat 2015 günü kaybettiğimiz Yaşar Kemal’in isminin yaşatılması için, o yılki ödüller arasına “Yaşar Kemal özel ödülü” verdik.

Bu ödül töreni sırasında Belediye Başkanı Kadir Kara, saatler; 18.30’u gösterirken mikrofonda konuşurken; “Osmaniye’mizin değeri olan Yaşar Kemal’in ismini Osmaniye’de yaşatmak istiyoruz.

Cebelibereket Kültür Merkezi’nin ismini Yaşar Kemal Kültür Merkezi olarak değiştirmek istiyoruz. OŞYAD Başkanı kardeşimiz Mustafa Bardak Belediye Meclisi’ne bir dilekçe verip teklif etsin, bizlerde karar alarak isim değişikliği yapalım”demişti.

Yerel ORT televizyon mikrofonu da bu sırada kayıttaydı.

30 Nisan 2015 tarihinde 2015/07 Nolu sayı ile  OŞYAD olarak Osmaniye Belediye Meclisi’ne başvurumuzu yaptık ve beklemeye başladık. Yaşar Kemal’in isminin Osmaniye’de bir yerde yaşatılması olarak istekte bulunduk.

Bugünlere geldiğimizde hala Osmaniye Belediyesi Meclisi’nden olumlu veya olumsuz bir yanıt gelmedi. Ama Çankaya Belediye Yaşar Kemal’in ismini yaşatma kararı aldı ama, doğduğu kentin umurunda bile olmuyor!....

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar