26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5763
EURO34.9884
ALTIN2459.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Do- lar

  Müzikteki ilk nota “Do” ile başlar. Dünya para piyasasında dolaşan önemli isimli paradan birinin de isminin ön iki harfi de “Do” ile başlıyor.

Do’dan sonraki tre işaretini kaldırdığımızda Amerika para birimi olarak bilinirken, Türkçe de ise “dolar” denildiğinde bir kap içerisine doldurma anlamında kullanılır. Dolar sözcüğünün bir de dolmaz olarak karşıt sözcüğü bulunmaktadır.

Do, iki harften oluşsa ta, sözcük olarak Do ile başlayan yeni sözcükler türetebiliriz.

Dolar, Dolmaz, Doldur, Domuz, Dokuz, Domurcuk, Doyar, Doymaz, Doğanşehir, Doğan, Donmak, Dokunmak gibi yeni sözcükler türetilebilir.

Geçiş garantili köprü ve hastanelere ödenen paranın şey kuru üzerinden olması, doğal olarak bizimkinin de şey ile mücadelesinin önemi ortaya çıkıyor.

Geçiş garantili köprü ve hastanelere ödenen paranın şey kurunun üzerinden olması bazı sıkıntıları süreç içerisinde ortaya koyuyor.

Osmangazi köprüsü’ne 6 ayda 1 milyar 750 milyon Tl., YSS köprüsüne 6 ayda 1.6 milyar Tl. ödenirken, Avrasya tüneli, hastane ve diğer “geçiş garantili” yerlerden şirketlerin kasasına aylık şey bazında para ödüyoruz.

Şimdi de Çanakkale köprüsü ortaya çıktı. 18 Mart 2022’de hizmete girecek olan Çanakkale köprüsünün maliyeti 7.1 milyar Tl. olarak öğrenildi. Bu köprüye yılda 2 milyar 173 milyon Tl ödeyeceğiz.

Çanakkale köprüsünden şirketin 3 yılda alacağı para maliyetini çıkaracak değerde yorumlanıyor. Şirketin Çanakkale köprüsünü devlete devredinceye kadar kasasına girecek olan para ile en az 3 köprü yapılabileceği hesaplanıyor.

Şeyin yükselmesi ile devlet kasasından geçiş garantili şirketlere ödenecek olan para oranında da TL bazında artışlar yaşanıyor.

Yükselişi frenlenemeyen şeyin karşısında bizimkinin düşmesi ile birlikte darboğazlara girilebilme yolları da ısınmaya başlıyor.

Ekonomist değilim, ama ekonomist olmadıkları halde ekonomiyi yönetmeye kalkanların da başlarını iki ellerinin arasına alıp, nereye gittiğimizi düşünecekleri günleri beklemekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde yazmıştım, 2005 yılının ilk gününden başlayan TL’den 6 sıfır atılması olayının ardından geçen 15 yıllık süre içerisinde, yeniden sıfırları eklemeye başlar olduk.

Önce YTL olarak piyasaya sürülen paramız, ardından yeniden TL olarak piyasada dolaşmaya başladı ancak, ekonomik alandaki başarılı olunamayınca, değer kayıplarının önü alınamaz boyutlara gelindi.

Yükselen o şeyin donup donmayacağı, Hazine kasasının yeniden dolup dolmayacağı, dolamaz ise boşalan eksikliğin yeniden nasıl doldurulacağı insanların uykularını kaçırıyor….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar