26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4855
EURO34.9228
ALTIN2449.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dikkatimiz çekilmek isteniyor

Sadece bizim ülkede değil, dünyanın dört bir yanında yaşanan olumsuz olaylar, aslında insanları bir yönde uyarırken, dikkatli yaşamalarını da gündeme getiriyor.

Ülkemizdeki orman yangınları gündemin ilk olayları arasında yeralırken, 15 gündür söndürülemeyen ormanlık alanlarımız içimizi acıtıyor.

Bunun yanında covud-19 salgını yeniden artış göstermeye başladı. Aşılama konusunda yetkililer uyarılarını yoğunlaştırdı, önceki gündü ölüm sayısına baktığımızdan 117 olarak kayıtlara geçti.

Tam bitirmek üzere diye sevineceğim anlarda salgının yeniden orman yangınları gibi artış göstermesi de dikkatli olmamız konusunda bir kez daha uyarı yapıyor aslında.

Sel felaketleri bu mevsimde düşündürüyor ve kaygılandırıyor insanları. Sizin anlayacağınız dört yanımızı sarmış durumda olumsuz olaylar.

Yangın bölgelerinde yanıp kül olan ağaçlarımız, canlarını kaybeden insanlarımız ve ormanlık alanlardaki diğer canlılara üzülüyoruz. Üzülmekle, tepkileri yoğunlaştırmakla bu işlerin çözümlenemeyeceğini de bilmekteyiz.

Öncelikle sorumluluk görevinde bulunanların nerelerde hatalar olduğunu, olumsuzlukların çıkış nedenleri üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırmaları önem taşımaktadır.

Bir halk deyimi vardır, duymuş olmalısınız; “Araba devrildikten sonra yol gösteren çok olur!”

Nasrettin Hoca’dan bir fıkraya ne dersiniz; “Hasrettin Hoca bir gün çocuğun eline testiyi verir ve su doldurup getirmesini ister. Testiyi eline alan çocuğa bir toka t vurur.

Olayı bir başkası Nasrettin Hoca’ya çocuğa neden tokat vurduğunu sorar. Nasrettin Hoca’da; ‘Önceden hatırlatıyorum, testiyi kırmasın diye tokat vurdum’diye konuşur.”

Biz insanlar ormanlarımız yanmadan önce ne gibi önlemler alıyoruz? Piknik alanlarında ne kadar yakılan ateşlerin söndürülmesine özen gösteriyoruz?

Araçlar içerisinde ormanlık alanlarda seyrederken sigara izmaritlerini yol kenarına atmamaya özen gösterebiliyor muyuz?

Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz. Bir de ormanlık alanlarımızın korunabilmesi için sorumluluk taşıyanlar ne derece ciddi çalışmalar yaptıkları önemli? Söndürme çalışmaları sırasında donanımlı mıyız?

Olumsuz olaylar yaşanmaya başladıktan sonra suçu başkalarına atmanın zamanı değil. Önlemin ne ölçüde alındığını düşünmek, hatalar varsa bir sonraki olumsuz olaylarda aynı hataların oluşmamasını düşünmek zorundayız.

Köylerindeki meyve bahçeleri, hayvanları, evleri yanan insanlar için yardım yapılacağı sözleri belli bir oranda yaraları sarabilir.

Ancak bu duruma gelinmemesi için can ve mallarını kaybeden insanları  önceden koruyabilip koruyamadığımız önemlidir!

Bunlar arasında en önemlisi de görevli olarak sorumluluk verilen yöneticilerin mesleklerinde ne kadar bilgi sahibi olup olmadıkları önemlidir.

Örneğin; kitap okumayı sevmeye “Kültür Bakanı” yapmak, toprağı avuçlamamış birini “Tarım Bakanı”, Ormandaki ağaçların isimlerini bile bilmeyeni “Orman Bakanı” evlenmemiş birini “Aile Bakanı” olarak görevlendirmenin yanlışlıklarını düşünmek zorundayız.

Gerçekler yaşanarak görülürken, olayları farklı yönlere çekmek, hizmetten kaçmak anlamı olarak yorumlanır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar