29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dik Duruş!

TBMM Başkanlık seçimlerinde yapılan oylamalar neticesinde ‘dik duruş’ hangi siyasi partilerde yaşandığını sanırım gözlemlemiş olmalısınız.

Dik duruşun ardından yaşanan ‘kaypaklıklar’ da hangi siyasi partilerde yaşandı izlemiş olmalısınız.

İktidar olmak isteyen veya Hükümet kurmak isteyen siyasi partilerin önce Milletvekilleri gruplarına sahip çıkmalı ve ‘dik duruş’ sergilemelidir.

Halkımız arasından seçip TBMM’ne gönderdiği ve ülkeyi yönetmeleri için oy verdiği Milletvekillerinin, hangi düşüncelerle ne gibi hesapları daha ilk günden yapmak istediklerini merak etmeye başlar oldu.

Siyasi partilerde seçimler sonrası ‘ihanetçi’ aranır. Buna ne gerek var ki, işte Meclis Başkanlığı seçiminde yaşananlar, Milletvekili sayıları ve verilen oylar!

Türkiye’de 13 yıldır Ak Parti iktidarının sürmesindeki sırrı son Meclis Başkanlığı seçimlerinde sanırım anlayabilenler olmuştur. Tutkunluk ve partisi ile adayına sahip çıkmak. Diğer konuları burada anlatmak isteyenler önce kendi partilerinin davranış şekillerine baksınlar derim.

İktidar olmak isteyen veya Hükümet kurmak isteyen siyasi parti önce kendisine güvenmeli. Koşulları değerlendirirken sabah olup yeni bir güneşin doğuşunu beklemeden ışıkları söndürmemeli. Her sabah dünya yeniden kurulur  ve her yeni günün nasıl başlayacağını tahmin edemeyiz.

7 Haziran seçimleri sonunda Ak Parti: 258, CHP: 132, MHP:80, HDP:80 Milletvekili ile Meclis’e girdi.

Bu sonuç, tek başına hiçbir partiye Hükümet kurma görevini vermiyordu. Ortak Hükümet arayışları başladı. Ama önce TBMM Başkanlık seçimi yapılacaktı. Bu seçimler sonucunda ortaya çıkabilecek ortak Hükümetin ayakları ortaya çıkabilirdi.

Osmaniye hemşehrimiz MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çıkışları, daha ilk akşamdan gündeme oturuverdi. Ardından ‘kırmızı çizgileri’ ile gündemdeki yerini korurken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Sen Başbakan ol!’ çağrısını bile farklı şekilde yorumlayan açıklamaları gündeme yerleşti.

Gelelim Meclis Başkanlığı seçimlerine.
İlk turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Mersin
Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 81 oy aldı. İki oy boş çıktı. İlk oylamada 545 oy kullanıldı.

Ak Parti’nin 258 Vekili varken adayı 256 oy alıyor. CHP’nin 132 vekili var iken adayı 125 oy alıyor.  Ak Parti’nin 2 Vekili ile CHP’nin 7 vekili hangi adaya oy verdi? MHP ve HDP’nin 80 Milletvekili varken, 81 oy alması olayını düşündüğümüzde bu iki partinin adayına giden birer oyun hangi parti vekillerinden geldiğini merak konusu oldu.

İkinci tura bakıyoruz; Ak Parti adayı 256, CHP adayı 128, MHP adayı 80, HDP Adayı 80 oy alıyor. CHP’de yine adayına sahip çıkmama olayı gözleniyor.

3. tur oylamaya bakıyoruz, Ak parti adayı 259, CHP adayı 129, MHP adayı 80, HDP adayı 78 oy alıyor.

Bu sonuçlara göre Ak Parti adayı İsmet Yılmaz ile CHP Adayı Deniz Baykal Meclis Baykanlığı için Final’e kaldı.

4. tur sonunda Ak Parti adayı İsmet Yılmaz 258, CHP Adayı Deniz Baykal 182 oy aldı. Yılmaz TBMM Başkanı seçildi.

CHP'nin Meclis'te 132 milletvekili bulunuyor. Baykal aday olduğu için oy kullanmadı. Bu tabloya göre CHP adayı Deniz Baykal, partisinin milletvekili sayısından 51 oy daha fazla aldı.

Sandıklardan 78 geçersiz oy, 29 oy boş çıktı. Bu tabloya göre Baykal'ın HDP'den 50 civarında oy aldığı tahmin ediliyor. Geçersiz ve boş oyların toplamı 107. Bu oyların çok büyük bir bölümü MHP'den. 25 civarı boş ve geçersiz oyun ise HDP'li vekillere ait olduğu sanılıyor.

Ak Parti’nin fire vermemesi, MHP’nin tavrı ve dik duruşlar sonucunda ortaya çıkan tablo böyle oldu. Şimdi gözler Ortaklık Hükümette. Ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında AK Parti MHP ortaklığında bir Hükümet modeli düşünülüyor gibi geliyor. Süreç gösterecek, bekleyelim görelim. Saygılarımla…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar