29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3752
EURO35.0414
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Davranış biçimi…

Medya çalışanları gördükleri veya yaşadıkları olumsuzlukları haber yaparken tepkiler de alırlar.

Kimlerin tepki gösterdiği olayını sanırım tahmin edebilirsiniz. Gündeme gelen haberin oluşumunda ismi geçen kişi veya kurum yöneticileri kendilerini aklama adına gerekçeler aramaya başlarlar, bazı anlarda ise medya çalışanı hakkında ‘dava’ bile açtıkları görülür.

Bir haksızlık, yolsuzluk veya usulsüzlük varsa ilgililerle ilgili yasal yollardan hak aranması doğaldır.

Burada benim anlatmak istediğim bir olay var ki, dava açılması konusu gündeme gelen kurum veya yönetici ile ilgili ‘dava açılacağı olayını’ basın yolu ile duyurmakla neyin amaçlandığıdır?

Dava açılacaksa açılır, böylesi bir olayın önceden duyurulması olayı ise “karşı tarafa aba altından sopa gösterme” diye yorumlanabilir.

Yeri geldiğinde medya mensuplarını ‘şamar oğlanı’ gibi gösteren anlayışlara da rastlıyoruz. Kendileri ‘sütten çıkmış ak kaşık’ sanki.

Neyse asıl konuya dönmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde meslektaşlarıma bir mesaj geldi.

Bu mesajın aynısı benim e-posta adresime de gönderilmiş. Mesajda; Osmaniye belediyesi İmar müdürlüğünde görevli bir isimden sözediliyor, ‘yolsuz iş ve işlemler hakkında’ sözü kullanılıyor.

Mesajı bizlere gönderen bir Avukat, adını ve telefon numarasını da altına yazmış.

Mesajın  son bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum; “25 Ocak 2015 tarihinde saat 14:00 de AVM 328 karşısındaki Vakıfbank önünde basın açıklaması yaparak ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaktır. Basın toplantısına teşrifiniz rica olunur.”

Bu tümcedeki; Ocak ayı 2015 yılı dikkatimi çekti. Acaba 2016 yılı mı yazacaktı yanlış yazılmış diye düşündüm. Bir başka olay da 25 Aralık yazılacaktı da ayı yanlış yazmış diye düşündüm.

İki gün sonrasında; “Basın toplantısının iptal hakkında” başlıklı mesaj aldım. Bu mesajın da isimler bölümünü kestikten sonra sizlerle paylaşıyorum; “25 Ocak 2015 tarihinde saat 14:00 de AVM 328 karşısındaki Vakıfbank önünde basın açıklaması yapılmasına neden olan işlemin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı yapılan istişare neticesi anlaşılmış olup bu nedenle yapılacak olan basın toplantısı iptal edilmiştir.”

Basın açıklamasının iptal edilme olayında da yine tarih bir önceki gibi yazılmıştı. Olayın öz açıklamasında ise “yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı” ve” yapılan istişare neticesi” sözleri dikkat çekiciydi.

Basın açıklaması mesajının medya mensuplarına ulaşmasının ardından, ilgili kurumda görevli kişi veya diğer kişilerle ne gibi görüşmeler yapılarak ‘yanlış anlaşılma’ denilerek toplantı iptal ediliyordu?

Medya mensuplarına basın açıklaması yapacağını belirterek, birilerine ‘gözdağı verme’ gibi bir davranış içerisinde olunması gibi bir olay akla geliyor.

Bu ve benzeri olaylarda lütfen meslektaşlarımı dava açacağınız yetkililere karşı “korku sopası” gibi kullanma hareketleriniz varsa, olmasın. Bizler halkın haklı sesi olma yolunda, haklının yanında olan, gerçek olayları yazmaya özen gösteren, halkın ve haklının sesi olma uğraşı veriyoruz.

Dava açılması gereken yerde açılmalı, yasal yollardan haklar aranmalı, ama karşı tarafı etkileyici biçimde ‘aba altından sopa gösterme’ anlayışı içerisinde meslektaşlarımın zamanları çalınmamalıdır. Hele de bunu ‘hukukçu’ kimlikliler yapmamalıdır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar