29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3643
EURO34.9818
ALTIN2324.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Daraltılan tarih…

19 Mayıs; Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor bayramını kutluyoruz. Yıllardır coşku ile gençlerimizin stadyumlarda çeşitli gösterilerle kutladığı bu bayram bu yıl daracık alanlara alındı.

Mevcut iktidar böyle istedi ve uygulamaya geçildi. Geçtiğimiz yıldan başlayan 19 Mayıs kutlamalarındaki gerekçelerden birine hala gülüyorum. “Çocuklarının üşümemesi için…” böyle bir gülünç sözün, dil sürçmesi olduğuna inanmak istiyorum. Mayıs ayı içerisinde üşüyen genç göreniniz var mı? 23 Nisan’da belki havalar yağmurlu ya da hafiften soğuk olabilir ama, 19 Mayıs gününde gençlerin üşüyeceğinin söylenmesi inandırıcı olabilir mi?

Neyse geçelim bunu, iktidar dediğini yaptı ve stadyumlardan bayramı alarak alanlara çekti. Bu arada şehir stadyumlarının çimleri de yıpranmamış oldu. İşte burada karlı bir yol bulduk.

Yarınki Osmaniye’deki kutlama programına bakıyorum. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulacak, saygı duruşu ve istiklal marşı’nın okunmasının ardından buradaki tören sona erecek.

19 Mayıs, Türkiye tarihinde Milli mücadelenin fitilinin ateşlendiği bir gün olarak tanımlanır. Böyle bir tarihi günün daracık alanlara sıkıştırılması doğru bir davranış mı?

Atatürk Anıtı önündeki kısa törenin ardından “Şeref defteri”ne yazı yazılmayacak mı? Gençlerin bayramı ile ilgili Vali Cerrah’ın “Şeref defteri”ni imzalaması yönünde programda yer göremedim.

Kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda program ikindi saatlerinde devam edecek. Neden saat: 10.30’dan sonra değil de, saat: 16.50’den sonra programın devam ettiğini düşünebiliyor musunuz? Hani o Bakan’ın söylediği gibi ‘hava soğuk’ olduğu için mi, yoksa hava sıcak olduğu için mi programın devamı 16.50’de başlayacak?

Cumhuriyet Meydanı, öyle geniş bir alan da değil. Atatürk Anıtının bulunduğu, Devlet Bahçeli Meydanı bence daha geniş alandı. Neden programın devamı burada yapılmıyor diye sormak istesem, buna da; “Bulvardaki trafik engellenmesin”diyeceklerdir.

Ona da sözümüz yok. Ama yıllardır gençlerimizin çeşitli spor etkinliğin izlediğimiz, kuleler kurarak göğüslerinden bayrak çıkarıp bayrak açtıkları stadyumdaki kutlamaları bundan sonra göremeyeceğiz.

Büyüklerimiz her şeyin en iyisi bilir diye düşünürken, önemli değerlerimizin yok edilmek istenircesine Şubat ayı gibi güdük olmasına da sanırım susmamız beklenemez.

Türkiye’de bayramlar, önemli günler ve tatiller çok, buna sözümüz yok. Milli Eğitim Bakanı, Okullarda Cumartesi günleri de öğleye kadar eğitim ve öğretimi yeniden başlatsın. Yıllar öncesinde Cumartesi günleri de okullar açıktı. Hafta içindeki derslerin bir bölümü Cumartesi gününe kaydırılabilir, sabah giriş ile akşam çıkış saatlerinde de rahatlama olur diye düşünüyorum.

Büyüklerimiz 19 Mayıs’ı ‘güdük kutlatmak istese de’ Gençlerimiz kendi bayramlarını en iyi şekilde kutlayacaklarına inanıyorum. Çünkü Atatürk bu Bayramı Gençliğe armağan etmiştir. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar