160x600
07 Temmuz, 2025, Pazartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Doç. Dr. Muammer OYTAN

Doç. Dr. Muammer OYTAN

Mail: [email protected]

CUMA SOHBETLERİ: 15

MÜSLÜMAN TEMİZ OLMALIDIR.
                                           
Temizlik; İslâm dininin en önemli özelliklerinden biridir. En büyük ibadet olan namazın asla vazgeçilmez bir şartıdır.
İslâmda temizlik, biri beden, ikincisi ruh temizliği, nihayet bir diğeri de “çevre” temizliği olmak üzere üçe ayrılır:

    Bedenî temizlik(maddî temizlik); vücut temizliğinden elbise, mesken, mutfak, mefruşat, yatak, çevre, hava-tabiat-deniz-akarsu temizliğine kadar uzanan temizliği kapsar.
Ruhî temizlik: İslâmda asıl olan ruh temizliğidir. Bütün emirlerin, yasakların ve hükümlerin esas maksadı, kalbin tasfiyesi ve ruhun temizlenmesidir. Ruh temizliği olmadan ruh sağlığına kavuşmak mümkün değildir. Şeytana uyarak ve azgın nefsin peşine düşerek aşağılık arzuların tatmin edilmesi suretiyle kirletilen ruh, kendisine bulaşmış olan kir ve pislikten kurtulmadıkça huzura kavuşamaz: Kin, nefret, hırs, tamah, haset, bencillik, sevgisizlik, menfaatperestlik, kötülük etmek, tahrip etmek, kirletmek, doğanın dengesini bozmak v.b. zararlı tutum ve davranışlar ruhun kirlenmiş, paslanmış, pislenmiş olduğunu gösterir. Bu kir ve paslardan arınıp kurtulmadıkça İslâm dininin güzelliğini, hakikatlerini, yararlarını görmek mümkün değildir. Bu kir ve paslardan ruhu temizleyecek olan da ancak Allah’a mutlak iman ve ibadettir. Allah’a iman ve ibadet, bedenin pislikten, organların günahtan, kalbin kötü huylardan, ruhun dünyevî tutkulardan temizlenmesi için şarttır. İbadet, dua ve tövbe, suyun maddi kirleri temizlediği gibi, manevî kirleri temizler, yok eder. Tövbe ile kötü huylar kalpten çıkarılıp silinir, yerlerine iyileri koyularak kalp temizliği sağlanır.
   
    İslâm dininde mümini beden, kalp ve ruh temizliğine sevk eden en önemli vasıtalardan birisi şüphesiz ki namazdır. Namaz, günde beş defa abdest almak, gerektiğinde de gusül abdesti almak suretiyle bedenî ve ruhî temizliği sağlar. Namaz insanın ruhunu yıkar, kalbini saf, arı ve pak bir hale getirir.
   
    Hiç şüphesiz ki önemli olan ruh temizliğidir, iç temizliğidir, duygu ve düşünce temizliğidir. İnsan kendi içinin-gönlünün temizliğini göremez, hatta alnındaki kiri veya temizliği dahi göremez. İnsanın dışındaki kirlilik ve koku 2 metre geriden duyulur, görülür; ancak iç kokusu ve kirliliği arşı alaya çıksa dahi görülemez. Bu sebeple her Müslümanın iç temizliğine çok itina etmesi, önem vermesi, kalbini-ruhunu daima temiz tutması gerekir!
       
    Çevre temizliğine gelince; çevre temizliği de son derecede önemlidir.”Çevre” yaşadığımız evdir, mahalledir, kasabadır, şehirdir, havadır, sudur, topraktır! Bu çevreyi kirletmeden, kirletilmiş ise temizleyerek gelecek nesillere intikal ettirmek zorundayız.! Başka bir dünya daha yok; gidebileceğimiz başka bir ülke daha yok! Çocuklarımız, gelecek nesillerimiz bu ülkede ve bizim bıraktığımız haldeki ve şekildeki ortamda yaşayacaklardır.

    Bir hadiste Peygamberimiz(s.a.s), “Temizlik imânın  yarısıdır!” (Müslim, Taharet, 1)
 buyurmuştur.
   
    Allah Teâlâ, “…sizi temizlemek…için üzerinize gökten yağmur  yağdırıyordu.”(Enfal,8/11) ; “…gökten tertemiz bir su indirdik.”(Furkan,25/49) buyurmak suretiyle temizliğin ve suyun önemini vurgulamıştır..
   
HİKMET-İ HÜDÂ !
Denizler buharlaşıp da bulut oluyor,
İlâhî düzendir, hikmet-i Hüdadır bu,
O bulut yüz binlerce ton suyla doluyor,
İlâhî düzendir,  hikmet-i Hüdadır bu!
   
Gökte bulutlar çarpışıp şimşek çakıyor,
Sis gibi buluttan ceyran-ateş çıkıyor,
Su kütlesi deniz gibi gökte duruyor,
Damla damla yağıyor, hikmet-i Hüdadır bu!

Havada, yaşam için elzem gaz oranı var,
Her mevsim gerekli yağmur; kışın kar yağar,
Toprağa yorgandır, tohuma ısı sağlar,
Allah’ın himmeti, hikmet-i Hüdadır bu!
       
Her tohum tam filiz zamanını biliyor,
İncecik cücük en sert toprağı deliyor,
İhtiyaç kadar güneşi-suyu alıyor,
Doğanın iç sırrı, hikmet-i Hüdadır bu!

Aynı toprak ve su, güneş aynı ve doku,
Her bitki veriyor ayrı bir renk ve koku,
Aslında ilk Râb emridir: “Doğayı oku !”
“Yorumla !” demektir, hikmet-i Hüdadır bu!
   
Binlerce meyve var aklımdaki yarısı,
Siyah-beyaz-mor-kırmızı-yeşil-sarısı,
Pirinç-fasülye-nohut-bakla ve darısı,
Her şey kullar için, hikmet-i Hüdadır bu!

   
İnsanoğlu nankör isyan edip azıyor,
Has doğal dengeyi tahrip edip bozuyor,
Bu ilâhî düzene sinsice sızıyor,
OYTAN Muammer buna kahrolup kızıyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar