160x600
06 Temmuz, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Doç. Dr. Muammer OYTAN

Doç. Dr. Muammer OYTAN

Mail: [email protected]

Cuma Sohbetleri (1)

CUMANIN FAZİLETİ

Beş vakit namaz dışında, farz olan ikinci bir namaz daha vardır ki o da Cuma günleri kılınması farz olan coma namazıdır.Cuma namazının farz oluşu Kur’an ve sünnetle sabittir.Netekim Yüce Allah, Kuran’da şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler ! Cuma günü namaz için çağrıyapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.”Hz. Peygamber Efendimiz de: “Bazı kimseler ya cumaya gitmemeye son verirler yahut Allah onların kalplerine mühür vurur da gafillerden olurlar”(Müslim,Cum’a, 12) buyurarak cumanın önemini belirtmiştir.
 
Cuma namazının ön şartı, topluca ve halka açık şekilde kılınmasıdır. Müşriklerin baskıları ile hicretten önce Mekke’de birkaç kişinin bir araya gelerek cemaat halinde namaz kılması mümkün olmadığından Mekke’de Cuma namazı kılınamamıştır. Allah’ın Resûl’ü, Medine’ye hicreti sırasında Kuba köyünde bir müddet konaklamış, oradan ayrılarak Medine yakınlarındaki Salimoğulları yurdunda ilk Cuma namazını kıldırmıştır.

Cuma namazı faziletli bir ibadettir. Hz. Peygamber(s.a.s), bu namazın önemine işaret etmiş ve: “Bir kimse, güzelce abdest alır sonra mescide gelir de susup okunacak hutbeyi dinlerse, gelecek namaza kadar ve ondan sonraki üç gün içinde işleyeceği günahlar affedilir” buyurmuştur.(Müslim,Cum’a, 8)

Ebû Lübabe b. Abdülmünzir’in anlattığına göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Cuma günü Allah katında haftanın en önemli günü ve tüm günlerin efendisidir. Allah katında Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinden üstündür. Cuma gününün beş özelliği vardır:

Âdem bu gün yaratılmıştır,
Âdem bu gün Cennetten çıkarılarak yeryüzüne indirilmiştir,
Âdem bu gün vefat etmiştir,
Bu günün öyle bir anı vardır ki, Allah o anda, haram olmamak şartı ile ne istenirse kabul eder.
Kıyamet bu gün kopacaktır.
Gerek Allah katında, gerek gökte ve gerekse yeryüzünde bulunan bütün mukarreb melekler Cuma gününü heyecanla karşılarlar.”

HZ. PEYGAMBER’İN CUMA NAMAZININ ÖNEMİNE DAİR HUTBESİ.
İbn Mace, Hz. Câbir’den şöyle rivayet etmektedir: “Hz. peygamber, bize şöyle hutbe verdi: ‘ Ey insanlar ölmeden evvel Allah’a tövbe edin, henüz meşgul olmadan salih amellerle uğraşın, Allah’ı çok zikrederek gizli ve aşikar çok tasadduk ederek aranızdaki bağı güçlendirin ki size rızık verilsin, size yardım edilsin, açıklarınız kapatılsın. İyi bilin ki Allah, Cuma namazını, size, burada, bugün, bu ay, bu yıldan kıyamete kadar farz kılmıştır. Kim, ben hayatta iken veya benden sonra yönetimde bulunan adil veya zâlim devlet başkanını tanımayarak, onu küçümseyerek bu namazı terk ederse Allah, onun işini rast getirmez, işlerini bereketli kılmaz. İyi bilin ki onun namazı, zekâtı, haccı, orucu ve yaptığı hiçbir hayır kabul edilmez. Ancak tövbe ederse durum değişir. Kim tövbe ederse Allah da onun tövbesini kabul eder…”(İbn Mace, 108)

Şüphesiz her mümin için de Cuma günü önemli, faziletli, kutsal ve sevinçle karşılanan bir gündür. Mümin kişinin o gün daha bir hassas, daha nazik olduğu; duygu, düşünce, fikirleriyle, tutum ve davranışlarıyla Cenab-ı Allah’a kendisini daha yakın hissettiği; bu duygu ve manevî hava içerisinde, her şeyde Allah Tealâ’nın yaratıcı gücünü gördüğü söylenebilir.

İnsanoğlu doğada, özellikle Cuma günleri, evrende, yerde-gökte, denizde-karada-havada; çiçekte-böcekte, hâsılı her baktığı yerde Mevlâ’nın mucizelerini, muhteşem eserlerini görebilir; Yüce Râbbin gücünü, büyüklüğünü temsil eden; O’nun güzelliğinin, ihtişamının aksetmekte olduğu yaratılmış varlıkları görebilir; görmelidir! “ …Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır…”(Bakara,2/115) Şüphesiz ki, görmek için de iyi niyetle ve içten bir arzu ile görmeye çalışmalı, aramalıdır!

MEVLÂMI ARAR GEZERİM
Gönlüm divane-şaşkın, Hak’kı arar gezerim,
Derdim binleri aşkın, Hak’kı arar gezerim!

Uçan turna gözünde, Şah Resûl’ün sözünde,
Gizemli bal özünde, Râb’bi arar gezerim!

Gülzârda açan gülde, seherde esen yelde,
Kur’an okuyan dilde, Râb’bi arar gezerim!

Mis kokulu sümbülde, ol şakıyan bülbülde,
Kur’anla çizilen yolda, Mevlâ’m arar gezerim!

Rengârenk bağlarında, kuş uçmaz dağlarında,
Tarihin çağlarında, Tanrı’m arar gezerim!

Düştüğüm derin aşkta, gönlümdeki ol köşkte,
Gördüğüm derin düşte, Allah’ım arar gezerim!

OYTAN Muammer arar, uçan kuşlara sorar,
Gönlümce sevip sarar, Hak’kı arar gezerim!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar