20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Çirkin kapatma!..

Osmaniye kent merkezinde trafik akışı ve düzensizliği ile ilgili yerel basın olarak meslektaşlarım sürekli uyarılar yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.

Kent merkezindeki bazı cadde ve sokakların trafikteki seyri, trafik ışıkları gibi konularla ilgili yetkililerin ivedi çözümler üretmesini bizler çok defa gündeme taşıdık.

Alınan komisyon kararlarının uygulayıcısı olarak yerel yönetim karşımıza çıkıyor. Yani öncelikli olarak kent merkezindeki trafik karmaşasının sorumlusu yerel yönetim olarak görünüyor.

Son olarak alınan kararın uygulanmasına başlanılması halkımız adına sevindirici bir olay. Ancak alınan kararın göze de hoş gelecek biçimde uygulamaya konulmasından yanayız.

Musa Şahin Bulvarı üzerinde bazı kavşakların kapatılarak trafik akışının sağlıklı sağlanması kararının uygulandığı bir noktadan sözetmek istiyorum.

Yeni Belediye hizmet binası önündeki kavşak kapatılmış. Musa Şahin Bulvarı üzerindeki, bir yönü Salı Pazarına gidiş-gelişi bulunan, diğer yönü ise Cevdet Sunay Caddesi yönüne giden yolların buluştuğu kavşakta yıllardır yaralamalı ve ölümlü kazaların olmasına tanık oldum.

Bu kavşakla ilgili çözüm yollarının bulunması için haberler yaptık, köşemde gündeme taşıdım.

Nihayet önceki gün bu kavşak kapatıldı. Alınan karar geçikmişte olsa yerindeydi. Ancak, kapatma olayına baktığımızda demir bariyerlerle birlikte beton taşlar konularak yapılmıştı. Bulvarın her iki yönüne demir bariyerler konulması yerine orta kısımda daha göze hoş gelebilecek şekilde kapatma işlemi yapılabilirdi.

Yaya yol geçiş noktasına baktığımızda asıl çirkinlik burada göze çarpıyor. Yaya geçişine beton taşlar konulmuş, buradan engelli veya çocuk araçlarının geçmesi düşünülerek kapatma yapılabilirdi.

Yetkililerin buraya beton taş koymalarının nedenini araçların kısa yoldan karşı yola geçmelerini engellemek olduğunu anlıyorum. Ancak, yaya geçişinden araçların geçmemesi için farklı bir yöntem denenebilirdi.

Örneğin geçiş yolunun bir buçuk metre aralıklarla iki ayrı geçiş yapılarak bir aracın geçemeyeceği şekilde göze hoş görünebilecek şekilde düzenleme yapılabilirdi.

Şu anda bu noktadaki araçlara kapatılan kavşaktaki uygulamanın yerinde olduğunun altını çizerken, kapatma şeklinin teknik olarak ve görsel olarak hoş olmadığını anımsatmak isterim.

Trafikte sağlıklı ulaşım sağlanabilmesi adına böylesi uygulamaların, kent içerisinde de tek yön veya diğer yöntemlerle yaygınlaştırılması, çarşı merkezinde katlı otoparkların açılması, araç trafiğinin yoğun olduğu kavşaklarda ışık sisteminin hizmete girmesi gibi önlemlerin de alınmasını bekliyoruz.

Musa Şahin bulvarı üzerinde asıl yapılması gerekenin, orta refüjün direk yön olarak verilmesi, sağ ve sol yönlerdeki yolların ise ara yollara giriş çıkışlar olarak kullanılır şekle dönüştürülmesinin sağlanması düşünülebilir.

Bu uygulamaların Adana ili, yine Tarsus ilçesinde uygulanmakta olduğunu gördüm.

Sağlıklı bir kentte yine sağlıklı yaşabilme adına, yetkililerin alacakları kararların hayata geçirilmesi ile ‘Mutlu şehir’ olma yolunda yeni adımlar atılması umudu ile, saygılar…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar