25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5791
EURO34.974
ALTIN2422.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Çadırkentin Güvenlikçileri

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan insanlar için Osmaniye’de de konaklama tesisleri kuruldu.

Cevdetiye beldesinde kurulan çadırkent konaklama tesislerinde yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacı barınıyor.

Çadırkentteki yaşamın sağlıklı olabilmesi için yeme-içme-sağlık ve barınma gereksinimlerinin karşılanması amacı ile  hizmet verilmesinde bazı firmalara ihale edildi.

Çadırkent’teki güvenliğin sağlanması için ise ihale edilen Güvenlik şirketinin çalışanlarına iki aydır maaş vermediğini öğrendik.

Cevdetiye’deki Çadırkentte  96 güvenlik görevlisi, 4 vardiya amiri ile bir Güvenlik Müdürünün görev yaptığını öğreniyoruz. Güvenlik görevlileri 12 saat çalıştırılırken, 70 ile 80 Tl arasında aylık yemek parası maaşlarına yansıtılıyormuş. Güvenlik görevlileri asgari ücretle çalıştırılırken, 20 Ekim 2014 tarihinde Eylül maaşlarından sonra maaş ödemesi yapılmaması nedeniyle zor anlar yaşıyorlar.

Suriyeli sığınmacıların barındırıldığı diğer konaklama tesislerinde Güvenlik çalışanları maaşlarını gününde alırken, Osmaniye’deki Güvenlik görevlileri olayı yetkililere, hatta Kamptan sorumlu Vali yardımcısına kadar ilettikleri halde sonuç alamamaktan yakınıyorlar.

Çadırkentteki güvenlik görevlileri, askerlerin nöbet tutması gereken kulelerde silahsız olarak nöbet tutturulduklarını, işyerine geliş gidişlerin ise tek noktadan yapıldığını belirtiyorlar. Bununla da yetinilmediğini söyleyen Güvenlik görevlileri, temizlik firması elemanları ile birlikte temizlik işlerinde de çalıştırıldıklarını belirterek, haklarının yendiğini, maaşlarının ödenmediğini, servisin tek noktadan indirme-bindirme yaptığını belirtiyorlar.

Osmaniye çadırkentte yaşayanların güvenliğinde görevli  101 çalışanın maaşlarını alamamalarının nedenleri merak ediliyor?

Çalışan insanların maaşları gönderiliyorsa, İl Afet Müdürlüğü firma yetkililerini bu konuda uyarmıyor mu? Eğer çalışanların paraları yüklenici firmanın kasasına giriyorsa, bu insanların maaşları neden hesaplarına yatırılmıyor?

Aralık ayının 13. günündeyiz, Ekim ve Kasım aylarının maaşlarını alamayan bu insanların evlerinde gereksinimlerini nasıl karşılayacakları düşünülmüyor mu? Çocukları okula gidenler, elektrik ve su faturalarını ödemek zorunda kalan bu insanların maaşlarının ödenmemesi ile ilgili sanırım yetkililer bir duyarlılık göstereceklerdir.

Güvenlik çalışanlarının iki aydır maaşlarını ödemeyen firma yetkilileri, yıllık izinleri de kendi isteklerine göre ayarlamayı biliyorlarsa, neden bu çalışanların maaşlarının ödenmediğini merak ediyoruz.

Osmaniye Valiliği, Çadırkentte çalışan Güvenlik görevlilerinin maaşlarının ödenmemesinde sorumluları bulacağına ve gereken uyarıları yapacağına inanıyorum.

Çadırkentte Güvenlik hizmeti veren 101 çalışanın perişan olmaları karşısında İl Afet Müdürlüğü’nün de seyirci kalmayacağını düşünerek, sorunun bir an önce çözümlenmesini, sıkıntı yüklenici firmada ise sözleşmenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anımsatıyoruz. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar