24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5789
EURO34.9278
ALTIN2426.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bu da yeni yöntem mi?

Cep telefonları hizmet verdiğinden bu yana değişik yöntemlerle insanlardan para koparmaya kalkışanlarda çoğaldı.


Önceleri kontör istenmeler, ardından ikramiye çıktığı söylenip bankaya para yatırılması ve değişik yöntemler kullanılmaya başlandı.

Dün öğle saatlerinde ise ilginç bir olayla karşılaştım. Tatlı dilli ben erkek, selam vererek başladı konuşmasına. Cep telefonumu arayan ve İstanbul’dan ‘Kur’an dağıtım şirketinden’ aradığını söyleyen biri, benim gazeteci bile olduğumu biliyordu. Osmaniye’de aradığı her gazeteci kendisine olumlu yanıt vermiş.

Benim konuşmama fırsat vermeden sürekli konuşuyordu. Sıkıntısını anlatmasını istedim. Bakın neler diyordu: “Her Müslüman’ın evinde bulunması gereken Kur’an-ı Kerim’i Türkçe mealli olarak size hediye ediyoruz. Sizlere göndereceğimiz Kur’a-ı Kerim’leri evlerinde bulunmayanlara hediye ederek Allah katında sevaba gireceksiniz. Kur’an alamayan fakir kardeşlerimize sanırım bizlerden alarak hediye edersiniz. Bu arada dinimize katkıda bulunabileceğiniz gibi genç kardeşlerimizi de sevindirmiş olacaksınız”

Evimde de, işyerimde de Kur’an-ı Kerim olduğunu söylediğimde telefonun karşısındaki bakın ne diyordu: “Madem ki sizin evinizde ve işyerinizde var. O zaman çevrenizdekilere hediye edin. Daha olmazsa biz burada sizin adınıza hediye edelim, size de faturasını gönderelim. Siz bize bir teşekkür mektubu gönderin, adınıza biz de bizlere bir teşekkür yayınlayalım.”

Telefon trafiği ile Kur’an-ı Kerim satmaya çalışan, konuşmaları nazik ve tatlı dilli vatandaşın yanında bir başkasının da değişik numara ile görüştüğünü duyuyordum. Israrla bana Kur’an göndermeye çalışıyor, başkalarına benim adına hediye edebileceklerini söylerken, alamayacağımı söylediğimde ise neredeyse beni ‘inançsızlıkla’ suçlar gibi nazik ifadeler kullanmaya çalışıyordu.

Gönderecekleri Kur’an_ı kerim’in en az 50 Tl’lik olmasını da vurgulayan telefonun karşı ucundaki kişi, tam bir ticaret zihniyeti ile inanç kullanmaya çalıştığı aklıma geldi.

Kur’an-ı Kerim’le süratli bir kargo ile göndereceklerini, kargo ücreti olmayacağını, ancak en az 50 Tl’lik sipariş verilmesini gerektiği, faturanın da içinde olacağını ballandıra ballandıra anlatırken dinledim.

Osmaniye’de kitapçılarda da bulunduğunu, almak isteyip birine hediye etmem gerekirse buradan alacağımı anımsattığımda, bana Kur’an’ın özelliklerini anlatmaya başladı.

İstanbul-Üsküdar’dan aradığını söyleyen bu vatandaş güzel bir yol tutturmuştu. Sanırım bu yöntemle aradıkları insanların bir çoğunu ikna etmiş olmalı. Osmaniye’de bu konuda ikna edilip sipariş veren arkadaşlarım bu ilde bulamadıkları için mi sipariş verdiler diye aklıma geliyor.

Eğer evinizde yoksa veya bir yakınınıza hediye etmek istiyorsanız Osmaniye’deki kitapçılardan bulabileceğinizi de anımsatmak isterim. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar